Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή του φόβου της Fed

H μεγάλη πτώση του πετρελαίου συμπιέζει τον πληθωρισμό, προκαλώντας ικανοποίηση στις τάξεις των επενδυτών από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο και την Αθήνα. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση όμως των επιμέρους στοιχείων δείχνει ότι η Fed ίσως κληθεί να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της σε λίγο καιρό.

H επιστροφή του φόβου της Fed
Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποδέχθηκαν χθες με ενθουσιασμό την είδηση ότι ο αμερικανικός δείκτης καταναλωτή υποχώρησε 0,5% τον Σεπτέμβριο και την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,1% σε ετήσια βάση.

Το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, ανέβηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των 10 τελευταίων χρόνων, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Αν μάλιστα τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας δεν ήταν καλά, η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, που θεωρητικά αποτυπώνει καλύτερα τις υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις, θα αγνοείτο από τους περισσότερους.

Ακόμη και από τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων που είναι πιο ευαίσθητη στις αυξομειώσεις του πληθωρισμού.

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τον φόβο του πληθωρισμού και των αυξήσεων στα επιτόκια που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές την άνοιξη που μας πέρασε.

Η επικρατούσα άποψη που θέλει την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται και τον πληθωρισμό να υποχωρεί με τη συνδρομή των κεντρικών τραπεζών.

Πουθενά αλλού ίσως δεν βρίσκει να ταιριάζει πιο πιστή αυτή η άποψη από την αμερικανική οικονομία καθώς οι αγορές τιμολογούν μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed την επόμενη χρονιά, πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Μια ματιά στην αγορά των αμερικανικών τιμαριθμοποιημένων ομολόγων δείχνει ότι ο αποκαλούμενος ”breakeven” πληθωρισμός έχει πέσει στις 235 μονάδες βάσης (2,35%) από 274 μονάδες που ήταν το καλοκαίρι στη 10ετία. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αναμφισβήτητα αμβλυνθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ”breakeven” επίπεδο πληθωρισμού προκύπτει όταν από την ονομαστική απόδοση ενός 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου αφαιρεθεί η πραγματική απόδοση του τιμαριθμοποιημένου ομολόγου με την ίδια λήξη και βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.



Υπάρχουν όμως άλλα στοιχεία, εκτός από τον δομικό πληθωρισμό, που δείχνουν ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και επομένως μιας νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed που θα σπεύσει να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η αγορά.

Το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος εκτιμάται ότι αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 3,5%. Ταυτόχρονα, τα ενοίκια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν πάρει την ανηφόρα καθώς η απασχόληση αυξάνεται και η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει πιο δύσκολη υπόθεση.

Επιπλέον, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει υποχωρήσει στο 3% καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας επιβραδύνεται και η εργατική δύναμη δεν αυξάνεται πολύ γρήγορα.

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν εκείνοι που διαβλέπουν ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι η αγορά κατοικίας θα σταθεροποιηθεί και οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα συμβάλουν στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, άλλη μια πηγή πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να προκύψει.

Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να εκπλήξει ανοδικά, ξεπερνώντας τον δυνητικό ρυθμό αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ και δίνοντας ώθηση στον πληθωρισμό.



Σε μια τέτοια κατάσταση, η Fed θα πρέπει είτε να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο για να προστατεύσει την αντιπληθωριστική αξιοπιστία της είτε να αποδεχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβει κανείς ότι Μπερνάνκε και Company θα επιλέξουν να προστατεύσουν την αξιοπιστία της Fed ως πολέμια του πληθωρισμού, προκαλώντας... σύγκρυο στις απροετοίμαστες χρηματιστηριακές αγορές.

Η επιστροφή του φόβου της Fed δεν είναι ασφαλώς το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται όμως να επιβεβαιωθεί σε λίγους μήνες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v