Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το κάγκελο!

Ένας από τους λόγους που το χρέος διογκώθηκε τόσο πολύ ήταν οι μεγάλες υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και η διαφθορά στο χώρο. Όλα έχουν μια εξήγηση όπως δείχνει ο κατά κεφαλήν αριθμός γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακείων και νοσοκόμων στη χώρα μας κι αλλού.

Της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το κάγκελο!
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες αναρτήσεις σε blog για τα αίτια της ελληνικής κρίσης χρέους που έχω διαβάσει στην αγγλική γλώσσα.

Κι αυτό επειδή καταπιάνεται με το θέμα του κόστους της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία και γραφήματα από τον ΟΟΣΑ.

Όλα αυτά στην ανάρτηση της 9ης Ιουλίου του suddendebt.blogspot.com.

To ζήτημα επανέρχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα είτε λόγω των υπερβάσεων στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των μέτρων που ζητάνε οι δανειστές για να κλείσει η τρύπα είτε για άλλους λόγους.

Το θέμα επανήλθε τις τελευταίες μέρες λόγω της κόντρας του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου με επίκεντρο την υπερσυνταγογράφηση.

Αναμφίβολα, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Όμως, δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών δεν συγκρίνεται με εκείνο άλλων χωρών, όπως η Ελβετία, που δαπανούν το ίδιο περίπου ποσοστό, κάπου 10% με 11% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα στη περίθαλψη.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ο blogger παραθέτει ορισμένα «ποιοτικά» στοιχεία για την Ελλάδα και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα μ' αυτά, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, πάνω από 5,56 το 2009, και ακολουθεί η Ισπανία με 3,88.

Δεν ήταν έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η Ελλάδα είχε τον ίδιο περίπου αριθμό γιατρών κατά κεφαλήν με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά απέκλινε πολύ τα επόμενα 20 χρόνια, και βάλε.

Όμως, η Ελλάδα είναι επίσης από τους πρωτοπόρους στον κατά κεφαλήν αριθμό φαρμακοποιών και φαρμακείων στον ΟΟΣΑ.

Οι επιδόσεις δεν είναι τυχαίες και παραπέμπουν στα υψηλά εισοδήματα και κέρδη που αποκόμιζαν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί από την υπερβολικά υψηλή συνταγογράφηση που γινόταν διά χειρός χωρίς να υπάρχει έλεγχος.

Αν η Ελλάδα είναι από τους πρωτοπόρους στον κατά κεφαλήν αριθμό γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακείων στον ΟΟΣΑ, δεν συμβαίνει το ίδιο με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Εκεί η χώρα σχεδόν πατώνει αφού έχει τον χαμηλότερο αριθμό νοσοκόμων κατά κεφαλήν στον ΟΟΣΑ μετά την Τουρκία.

Η εξήγηση που δίνει ο blogger είναι προφανής.

Η Ελλάδα δεν έχει τόσους κατά κεφαλήν νοσοκόμους και νοσοκόμες γιατί δεν είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του κυκλώματος της υπερσυνταγογράφησης.

Αναμφίβολα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που εξηγούν τις υψηλές δαπάνες υγείας στη χώρα μας.

Δεν πάνε πολλοί μήνες από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το δημόσιο νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα για να δώ έναν φίλο από το εξωτερικό που νοσηλευόταν εκεί.

Ένα από τα πράγματα που του είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι αρκετές βρύσες έτρεχαν επί μέρες επειδή έλειπε κάποιο μικρό εξάρτημα, αλλά κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον για να τις φτιάξει.

Ένα άλλο πράγμα που του είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε εφόδια στο νοσοκομείο συνοδευόταν από άλλους δύο, κάτι που δεν συνηθίζεται στον ιδιωτικό τομέα αφού δεν χρειάζεται.

Πάντως, θα συμφωνήσουμε σε γενικές γραμμές με το suddendebt. blogspot.com ότι οι διογκωμένες δαπάνες για την υγεία και η διαφθορά συνδέονται με την υπερσυνταγογράφηση, συμβάλλοντας στη διόγκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v