Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνεργοι στην πυρά του δημοσιονομικού κενού!

Τα μεγαλύτερα θύματα των αυστηρότερων προστίμων για ανασφάλιστη εργασία του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση ίσως είναι εκείνοι τους οποίους επιδίωκε να ωφελήσει. Τουλάχιστον, να μετριαζόταν ο κίνδυνος δημοσιονομικής απόκλισης. Όμως, ούτε κι αυτό είναι σίγουρο.

Άνεργοι στην πυρά του δημοσιονομικού κενού!

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εμφάνιση ενός αξιοπρεπούς πρωτογενούς πλεονάσματος τη φετινή χρονιά είναι τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.

Το πόσο δραστικά θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα ο καθένας μπορεί να το κατανοήσει αναλογιζόμενος τι έδειξαν τα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Οι δαπάνες εκτός τόκων ήταν μικρότερες από τα έσοδα κατά 2,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Φυσικά, η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική.

Κι αυτό επειδή εκκρεμούν επιστροφές φόρων 670 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν, έχει συνυπολογισθεί η μεταφορά εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ΟΝΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων υστερούν κατά 1,3 δισ. ευρώ περίπου έναντι του στόχου.

Αν ληφθούν υπόψη, το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ περίπου.

Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

Όμως, αυτό που μετρά είναι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, και εκεί υπεισέρχεται ο παράγοντας που ονομάζεται φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με την ανεργία στα ύψη, τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να κερδίζουν έδαφος, την ύφεση να επιμένει και τις μειώσεις μισθών να συνεχίζονται στον ιδιωτικό τομέα, ο κίνδυνος να υποχωρήσουν τα έσοδα των ταμείων αρκετά είναι ορατός.

Αντιμέτωπο με αυτήν την πραγματικότητα, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να γεμίσει τα ταμεία, κάνοντας πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τη μαύρη εργασία και ποντάροντας στην ανταπόκριση του κόσμου στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λογικά, οι κινήσεις του υπουργείου θα έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στα έσοδα, αλλά το μέγεθος και η διάρκειά τους δεν είναι εύκολο να υπολογισθούν.

Όμως, δεν βλέπουν όλοι το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας με το ίδιο μάτι.

Ορισμένοι επαγγελματίες, π.χ. υδραυλικοί, προτιμούν να κλείσουν τα βιβλία τους για να αποφύγουν τις πληρωμές των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ που χαρακτηρίζουν πολύ υψηλές για τα δεδομένα της εποχής και να βγάλουν τα προς το ζην προσφέροντας μαύρη εργασία.

Άλλοι εξοργίζονται με τα κηρύγματα του κ. Βρούτση και των κομμάτων της αριστεράς για τη μαύρη εργασία, λέγοντας ότι όλοι αυτοί είναι βολεμένοι και δεν ξέρουν τι σημαίνει να είναι κανείς χωρίς δουλειά.

«Ποιος δεν θα ήθελε να δουλεύει και να είναι ασφαλισμένος; Όμως, δουλειές δεν υπάρχουν. Το δίλημμα είναι να συνεχίσω άνεργος ή να αποδεχθώ την όποια δουλειά μου προσφέρεται χωρίς ασφάλιση; Η επιλογή είναι σαφής, όμως έρχεται ο Βρούτσης και μου κάνει πιο δύσκολη τη ζωή» τονίζει ο Γιώργος, σοβατζής στο επάγγελμα.

Για τους Γιώργηδες της αγοράς εργασίας που αναζητούν δουλειά οι διακηρύξεις του υπουργού Εργασίας μπορεί να είναι σωστές, αλλά εντείνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η καλύτερη λύση θα ήταν αυτή που ικανοποιούσε όλους εκτός από τους διεθνείς χρηματοδότες της χώρας.

Η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε ο εργοδότης να έχει λιγότερα κίνητρα για να απασχολήσει ανασφάλιστους και ο αυτοαπασχολούμενος να επιδιώκει την ασφάλισή του.

Όμως, η καλύτερη λύση δεν είναι εφικτή υπό τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες.

Επομένως, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι φαίνεται ότι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα των αυστηρότερων προστίμων που ανακοίνωσε χθες ο κ. Βρούτσης.

Τουλάχιστον ας μείωναν αισθητά τον κίνδυνο δημοσιονομικής απόκλισης.

Πόσοι όμως θα στοιχημάτιζαν σε κάτι τέτοιο σήμερα;

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v