Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενός κακού (ΑΕΠ) μύρια έπονται στο χρέος!

Όποια σχέδια κι αν έχει στο μυαλό της η Α. Μέρκελ για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ένα πράγμα πρέπει να θεωρείται σίγουρο: θα χρειαστούν να γίνουν περισσότερα από αυτά που εκτιμούσε το eurogroup για να καταστεί φερέγγυο. «Ευγενική χορηγία» των εξελίξεων στο ΑΕΠ.

Ενός κακού (ΑΕΠ) μύρια έπονται στο χρέος!

Η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην ελληνική οικονομία, γνωστή ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), θα ανέλθει στα 239 δισ. ευρώ το 2020 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας.

Με άλλα λόγια, θα είναι πιο πάνω από το ρεκόρ των 232 δισ. ευρώ που κατέγραψε το ονομαστικό ΑΕΠ το 2008.

Πέρυσι, το ονομαστικό ΑΕΠ ανήλθε σε 193,7 δισ. και φέτος εκτιμάτο σε 184 δισ. ευρώ.

Τόσο το φετινό νούμερο για το ονομαστικό ΑΕΠ όσο κι εκείνο του 2020 είναι σημαντικά γιατί καθορίζουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από φέτος μέχρι και το 2020.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται σε 5,5% για την περίοδο 2014-2020 με βάση τον στόχο της τρόικας για το ονομαστικό ΑΕΠ του 2020, σύμφωνα με ξένη τράπεζα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, τα επιτόκια δανεισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα χρησιμοποιούνται στην ανάλυση της τρόικας για τη φερεγγυότητα του δημοσίου χρέους (DSA).

Όμως, όλα δείχνουν ότι η φετινή πρόβλεψη για το ονομαστικό ΑΕΠ θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων του α΄ εξαμήνου.

Με το θέμα ασχοληθήκαμε την προηγούμενη Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση της ύφεσης το β΄ τρίμηνο συνδεόταν με τη μεγαλύτερη της εκτιμώμενης πτώση του μέσου επιπέδου τιμών.

Αν η πτώση (-2,5%) του μέσου επιπέδου τιμών το β΄ τρίμηνο με βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ ήταν ανάλογη με εκείνη της επίσημης πρόβλεψης για 1,1% για ολόκληρο το 2013, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ θα πλησίαζε το 6% αντί το 4,6% που καταγράφηκε.

Όμως, αφήσαμε στην άκρη τις συνέπειες που θα έχει στο ονομαστικό ΑΕΠ του 2013 αν η μέση πτώση των τιμών είναι ανάλογη το β΄ εξάμηνο και το πραγματικό ΑΕΠ υποχωρήσει από 4,2% έως 4,5%.

Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ιδίως αν ενσωματωθεί η όποια πτώση τιμών επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ονομαστικό ΑΕΠ θα ήταν κατώτερο από το εκτιμώμενο, υποχωρώντας στα 182 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα έναντι 184 δισ. που είναι η επίσημη πρόβλεψη.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να αναπτυχθεί με υψηλότερο μέσο ρυθμό σε σχέση με το προβλεπόμενο 5,5% την περίοδο 2014-2020 για να πιαστεί ο στόχος για ονομαστικό ΑΕΠ ύψους 239 δισ. ευρώ το 2020.

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο πήχης έχει μπει ήδη ψηλά όταν προβλέπεται μέσος ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,5% το διάστημα 2014-2020.

Πόσο μάλλον όταν ανέβει ακόμη πιο πάνω αν το ονομαστικό ΑΕΠ πέσει κάτω από τα 182 δισ. ευρώ το 2013.

Αν «σπάγαμε» το ανωτέρω νούμερο στα δύο θα έπρεπε χονδρικά να πούμε ότι ο μέσος πληθωρισμός της περιόδου θα είναι 2,5% και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης (μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ) κοντά στο 3%.

Είναι πολύ φιλόδοξα νούμερα και μάλλον μη ρεαλιστικά.

Όμως, χρησιμοποιούνται στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Η φράση βιωσιμότητα (sustainability) χρέους είναι σωστή ως προς τη μετάφραση, αλλά λανθασμένη ως προς το νόημα. Μια χώρα δεν παίρνει μέτρα για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η πιθανή σπουδή να επιβραδυνθεί η ύφεση μέσω μεγαλύτερης πτώσης του μέσου επιπέδου τιμών το 2013 οδηγεί ταυτόχρονα σε μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Με τη σειρά της η τελευταία καθιστά πιο δύσκολη υπόθεση την επίτευξη του στόχου της τρόικας για ονομαστικό ΑΕΠ 239 δισ. ευρώ το 2020 πάνω στο οποίο έχουν βασισθεί οι υπολογισμοί που ανέβαζαν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 128% την ίδια χρονιά.

Επομένως, το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του περασμένου φθινοπώρου.

Άρα, το eurogroup και η Α. Μέρκελ θα πρέπει να λάβουν δραστικότερα μέτρα του χρόνου για να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ που έχουν δεσμευθεί αν η Ελλάδα εμφανίσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Είδαμε λοιπόν πού μπορεί να καταλήξει η κατάσταση αν ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ «βοηθά» στην επιβράδυνση της ύφεσης με κόστος μεγαλύτερη υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2013.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v