Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H «ύφεση» της οικονομικής ύφεσης είναι «μαϊμού»;

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Όμως, μια πιο διεξοδική ματιά στα νούμερα αποκαλύπτει κάτι που προβληματίζει και οι αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν πειστικά.

H «ύφεση» της οικονομικής ύφεσης είναι «μαϊμού»;

Ας πούμε πρώτα έναν καλό λόγο πριν πάμε στα πιο δύσκολα.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι προβλέψεις των επίσημων αρχών, δηλαδή της κυβέρνησης και της τρόικας, για την πορεία της οικονομίας δεν μοιάζουν εξωπραγματικές.

Ίσως δεν ενδιαφέρει, όμως οφείλουμε να το αναφέρουμε όπως σωστά επισήμανε αναλυτής-τσακάλι ξένου οίκου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ύφεση της τάξεως του 4,5% φέτος, ενώ η τρόικα 4,2%.

Η ύφεση ανήλθε στο 5,1% το α΄ εξάμηνο της χρονιάς σύμφωνα με υπολογισμούς από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Επομένως, η οικονομία θα πρέπει να συρρικνωθεί 3,3% κατά μέσο όρο το β΄ εξάμηνο για να ανέλθει η ύφεση στο 4,2% ολόκληρη τη χρονιά, όπως προβλέπει η τρόικα.

Με δεδομένο ότι το γ΄ τρίμηνο θα είναι καλό λόγω τουρισμού, οι πιθανότητες να συρρικνωθεί η οικονομία κατά 4,2% ή 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά αυξημένες.

Πολύ ωραία μέχρι εδώ - ή μήπως δεν είναι τόσο ωραία όσο φαίνονται;

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγηθούμε.

Υπάρχει ένας δείκτης τιμών ονόματι αποπληθωριστής ΑΕΠ που μετρά τον πληθωρισμό/αποπληθωρισμό στην οικονομία.

Είναι κάτι σαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που είναι πιο γνωστός. Όμως, είναι πιο ευρύς επειδή λαμβάνει υπόψη όλες τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών στην οικονομία.

Η επίσημη πρόβλεψη θέλει το μέσο επίπεδο τιμών, όπως μετράται από τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, να υποχωρεί 1,1% τη φετινή χρονιά.

Όμως, η υποχώρηση των τιμών ήταν σχεδόν διπλάσια το πρώτο μισό της χρονιάς, αφού ανήλθε στο 2,1% το α΄ εξάμηνο και 2,5%(!!!) το β΄ τρίμηνο.

Και τι έγινε, ίσως υποστηρίξει κάποιος αμύητος. Δεν είναι καλύτερα όταν πέφτουν περισσότερο οι τιμές;

Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ υπολογίζεται διαιρώντας την αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα σε τρέχουσες τιμές (ονομαστικό ΑΕΠ) με την αξία των ίδιων προϊόντων σε σταθερές τιμές (πραγματικό ΑΕΠ).

Επομένως, όσο περισσότερο πέφτει, τόσο λιγότερο μειώνεται το πραγματικό ΑΕΠ, δηλαδή η ύφεση, για την ίδια υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Μπερδευτήκατε;

Είναι απλό.

Το ονομαστικό ΑΕΠ υποχώρησε 6,9% το β΄ τρίμηνο.

Αν ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ ήταν 1,1% αντί 2,5% το ίδιο διάστημα, η ύφεση θα ήταν 5,8% και όχι 4,6% όπως ανακοινώθηκε.

Επομένως, δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση της ύφεσης το β΄ τρίμηνο.

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει για ολόκληρη τη χρονιά.

Η ύφεση θα υπερέβαινε το 5% κατά πολύ αν ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ δεν υποχωρούσε τόσο πολύ, άνω του 2% στο εξάμηνο, και ήταν πιο κοντά στην επίσημη πρόβλεψη για -1,1%.

Είναι εύλογο λοιπόν να δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη πτώση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ, αφού επηρεάζει τον βαθμό της ύφεσης, και αυτά θα πρέπει να απαντηθούν.

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει κι άλλη επίπτωση στην οποία θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο. Μάλλον, αύριο.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v