Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόθος της κυβέρνησης και οι τράπεζες

Πολλές φορές υπάρχει απόσταση μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού. Αυτός είναι ο λόγος που οι επανειλημμένες παραινέσεις πρωθυπουργών και ΥΠΟΙΚ τα τελευταία χρόνια προς τις τράπεζες δεν έχουν βρει την επιθυμητή ανταπόκριση.

Ο πόθος της κυβέρνησης και οι τράπεζες
Πόσες φορές από τότε που η χώρα εισήλθε στον αστερισμό του διεθνούς οικονομικού ελέγχου ακούσαμε τους εκάστοτε πρωθυπουργούς και υπουργούς οικονομικών να καλούν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία;

Ομολογώ ότι έχω χάσει το μέτρημα.

Δεν εξεπλάγην, λοιπόν, ακούγοντας τον πρωθυπουργό A. Σαμαρά να απευθύνει παρόμοια έκκληση πριν από λίγο καιρό στους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών της χώρας.

Μου ήλθαν όλα αυτά στον νου κοιτάζοντας τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για όσους δεν τα είδαν ή θυμούνται, αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπόλοιπο χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε σε 223,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 224,2 δισ. τον Μάιο και 240,1 δισ. τον Ιούνιο του 2012.

Κοιτάζοντας τα κιτάπια μας, διαπιστώσαμε ότι το υπόλοιπο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο του 2011 ήταν 253 δισ. ευρώ, έναντι 251,7 δισ. τον Μάιο του 2010, που η χώρα μπήκε υπό επιτήρηση.

Για να το κάνουμε πιο λιανά, τα υπόλοιπα των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ περίπου από τον Μάιο του 2010 μέχρι τα τέλη του α' εξαμήνου του 2013. Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά πολύ περισσότερο το ίδιο διάστημα.

Για να καλύψουν το κενό, οι τράπεζες άντλησαν ρευστότητα από την ΕΚΤ και τον μηχανισμό ELA της κεντρικής τράπεζας.

Τι θέλουμε να πούμε;

Για μια χώρα που βιώνει τόσο μεγάλη και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, η μείωση των υπολοίπων των δανείων είναι συγκρατημένη.

Στο μέτρο που μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα και η ύφεση φέρνει μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια από νοικοκυριά και εταιρείες με καλό πιστοληπτικό προφίλ, η συνολική ζήτηση για νέες χορηγήσεις θα παραμείνει αναιμική.

Φυσικά, θα υπάρχει ζήτηση από φυσικά και νομικά πρόσωπα, που δεν πληρούν τα αυστηρότερα πιστοδοτικά κριτήρια, ενώ μαζί με τα ξερά μπορεί να καούν και τίποτε χλωρά, δηλαδή μικρές εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς.

Όμως, το αποτέλεσμα από την πλευρά της ζήτησης των νέων δανείων δεν αλλάζει.

Κάτι παρόμοιο ισχύει στην προσφορά.

Μπορεί οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών να έχουν βελτιωθεί σε σχέση με μερικούς μήνες ή τρίμηνα πριν, όμως κύριος στόχος των τραπεζών παραμένει η απομόχλευση στο πλαίσιο της διατήρησης των υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας εν όψει των νέων stress tests, και όχι μόνο.

Πρόβλεψη;

Η παραίνεση του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα έχει πιθανόν την τύχη αυτών από τους προκατόχους του.

Dr. Money

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v