Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολιτικό τζίνι βγήκε από το μπουκάλι!

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και δευτερευόντως στην Ιταλία ίσως σημαδέψουν τις εξελίξεις.

Το πολιτικό τζίνι βγήκε από το μπουκάλι!
Είναι δύσκολο να μετρήσει κάποιος πόσες φορές πολιτικοί, συνδικαλιστές και άλλοι έχουν δηλώσει από τότε που άρχισε η κρίση ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας.

Όμως, οι δηλώσεις δεν εμπόδισαν τους ίδιους πολιτικούς να τα ψηφίσουν στη Βουλή όταν έφθανε ο κόμπος στο χτένι με κάποια δόση ή δόσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, επισείοντας το επιχείρημα ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε και δεν θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες τις περισσότερες φορές, οπότε δεν υπήρξε πραγματικά κίνδυνος μεγάλης πολιτικής κρίσης.

Οι αυξήσεις των φόρων και σε μικρότερο βαθμό οι οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων ήταν πιο εύκολο να περάσουν στη Βουλή σε σχέση με τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη.

Είτε οι τελευταίες αφορούσαν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είτε τις απολύσεις και την κινητικότητα στο δημόσιο με κλείσιμο διάφορων κρατικών φορέων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τρικομματική κυβέρνηση έπεσε με αφορμή τα γεγονότα στην ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα προσαρμογής έφερε τα πράγματα έτσι ώστε η σημερινή δικομματική κυβέρνηση να πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες επίπονες αλλαγές στο δημόσιο τομέα για να λάβει τα τελευταία δισ. ευρώ του πακέτου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αναφερόμαστε στις απολύσεις 4.000 ατόμων και στην τοποθέτηση 25.000 στον μηχανισμό κινητικότητας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από την πλευρά της, η τρόικα πιέζει με το μόνο ουσιαστικά όπλο που έχει, δηλαδή την τμηματική καταβολή των προβλεπόμενων τελευταίων ποσών.

Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν η ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση του προσωπικού σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση, π.χ. υπουργεία, ΟΤΑ κ.α., ώστε οι αποχωρήσεις και η κινητικότητα να επικεντρωθούν εκεί που έπρεπε.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν λύσεις της τελευταίας στιγμής όπως η δημοτική αστυνομία, οι σχολικοί φύλακες κ.ά., που μοιάζει να έγιναν με κριτήριο το μικρότερο πολιτικό κόστος και τον αριθμό των υπαλλήλων.

Όμως, τέτοιες αξιολογήσεις δεν έγιναν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση των υπεσχημένων προς τους δανειστές θα θέσει σε δοκιμασία την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.

Από την άλλη μεριά, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των βουλευτών που τη στηρίζουν αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη μία φορά, αποτρέποντας μια πολιτική κρίση.

Δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ισπανία όπου οι αποκαλύψεις περί παράνομων πληρωμών προς ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι, συνεχίζονται.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί παρότι η αντικατάσταση του κ. Ραχόι θα μπορούσε να δώσει διέξοδο. Τουλάχιστον προσωρινά.

Η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία τείνει προς εξομάλυνση, όμως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που ζήτησε ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος για να διαπραγματευθεί το β΄ μνημόνιο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Επιπλέον, η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία παραμένει ρευστή και η χθεσινή υποβάθμισή της από την S&P δεν βοηθά την πολιτική σταθερότητα αφού αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Μπαίνουμε λοιπόν σε μια χρονική περίοδο που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερο πολιτικό ρίσκο στην επονομαζόμενη ευρωπεριφέρεια, με την ελληνική κυβέρνηση να δοκιμάζεται από την υλοποίηση των υπεσχημένων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Η λογική υπαγορεύει ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν κραδασμοί πριν από τις δικές της εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Όμως, το τζίνι του πολιτικού ρίσκου στην ευρωπεριφέρεια έχει βγει από το μπουκάλι.

Στο παρελθόν, κάτι τέτοιο έχει βοηθήσει να αποφευχθούν δυσμενέστερες εξελίξεις για την Ελλάδα λόγω μη πλήρους συμμόρφωσης στους όρους του μνημονίου.

Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και αυτήν τη φορά.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v