Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να κοιμηθεί όπως έστρωσε το γκουβέρνο!

Οι συζητήσεις με την τρόικα αναμένεται να καταλήξουν είτε στην ολοσχερή είτε στην τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές αν επιθυμεί να εξαντλήσει τις πιθανότητες για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Να κοιμηθεί όπως έστρωσε το γκουβέρνο!

O νυν υπουργός της δικομματικής κυβέρνησης Μ. Χρυσοχοΐδης είχε εκπλήξει πολλούς πριν από λίγα χρόνια παραδεχόμενος ότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο χωρίς καν να το διαβάσει

Με κριτήριο τη σοβαρότητα και την επιμέλεια που χαρακτηρίζει αρκετούς πολιτικούς, θα στοιχηματίζαμε ότι το ίδιο συνέβη με πολλούς άλλους, παρότι δεν το έχουν παραδεχτεί δημοσίως.

Ίσως η αρνητική υποδοχή που είχε η ειλικρινής τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη να έπαιξε ρόλο.

Διαβάζοντας ή ακούγοντας τις αντιδράσεις, διαρροές αρκετών πολιτικών και άλλων απέναντι στα θέματα που θέτει η τρόικα για να δώσει την έγκρισή της για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, είμαστε πεπεισμένοι ότι πολλοί ακολουθούν το παράδειγμά του.

Κοινώς, εκφέρουν άποψη, συνήθως επικριτική, για τη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα όπως τα εργασιακά και οι απολύσεις στο δημόσιο, χωρίς να έχουν διαβάσει το τελευταίο μνημόνιο.

Κι αυτό γιατί μπορεί να λείπουν μεν οι λεπτομέρειες, όμως το περίγραμμα των προαπαιτούμενων δράσεων είναι καταγεγραμμένο.

Είναι απολύτως σεβαστό και θεμιτό να επικρίνουν τις θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών όλοι εκείνοι που είχαν διαφωνήσει ευθύς εξαρχής με το δεύτερο μνημόνιο.

Είναι όμως υποκριτικό και ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρότητας που υπάρχει σε άλλους που ψήφισαν ή υπερθεμάτισαν έναντι του τελευταίου μνημονίου να διαμαρτύρονται τώρα για τη στάση των δανειστών.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες γνώριζαν ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει έναντι των δανειστών για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα ταμεία κ.τ.λ.

Είναι λοιπόν μη σοβαρό και αξιοπερίεργο να αντιδρούν στη μείωση-ευθυγράμμιση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των απόστρατων στρατιωτικών με τους υπόλοιπους, στην επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.

Επειδή οι δανειστές έχουν το πάνω χέρι, το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί αν οι κυβερνητικοί δεν ενδώσουν είναι να μη λάβει η χώρα τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ ολόκληρη, αλλά σπαστή, όπως επισήμανε χθες η κ. Μέρκελ.

Όμως, κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, που ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας.

Αν πάμε πίσω κανένα εξάμηνο και ξαναβάλουμε τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων να «παίξουν», θα διαπιστώσουμε ότι περίμεναν ένα πολύ δύσκολο α' εξάμηνο και σταδιακή βελτίωση της οικονομίας το δεύτερο μισό του χρόνου.

Εν μέρει η βελτίωση στο β' εξάμηνο θα οφειλόταν στην αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας από τους πιστωτές και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εν μέρει στην αναμενόμενη καλή τουριστική περίοδο.

Έχουμε την αίσθηση ότι είχαν δίκιο στις προβλέψεις τους για το α΄ εξάμηνο και σίγουρα για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Αν όμως ξαναμπούμε στο ίδιο τριπάκι με τις καθυστερήσεις στις δόσεις, η όποια ώθηση από τον εξωτερικό τουρισμό ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας.

Υπό αυτήν την έννοια, η καλύτερη επιλογή για την κυβέρνηση είναι να πέσει να κοιμηθεί όπως έστρωσε, ελπίζοντας ότι δεν έκανε λάθος.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v