Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι του ελληνικού success story

Nα κερδίσει το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση προσπαθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντας επενδυτικές συμφωνίες σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Όμως, για να υπάρξει success story χρειάζονται περισσότερα.

Στο κυνήγι του ελληνικού success story
H πατρότητα της φράσης «ποτέ μην λες ποτέ» φέρεται να ανήκει στο Γιόγκι Μπέρα, πρώην μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ ΝΥ Yankees.

Tην ορθότητα της φράσης του Γιόγκι Μπέρα θα πρέπει να κατανόησε ο πρωθυπουργός κ.Σαμαράς καθώς αναγκάσθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ένα περίπου χρόνο από τότε που κατηγορηματικά απέρριπτε κάθε συνεργασία με το πρώην αντίπαλο δέος της ΝΔ.

Σίγουρα δεν θα ήθελε να συμβεί το ίδιο με την πιο γνωστή ατάκα των τελευταίων χρόνων, «το πετυχημένο ελληνικό στόρι (success story)» σε 11-12 μήνες από σήμερα που πιθανόν θα γίνουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και πιθανόν οι εθνικές εκλογές.

Κατανοώντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε δημοσιονομική ώθηση, ούτε βοήθεια από την αύξηση της κατανάλωσης την επόμενη διετία, ο κ. Σαμαράς ρίχνει το βάρος στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Όσον αφορά τις εξαγωγές δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πέραν των αναφορών στην αναμενόμενη αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό στα 17 εκατομμύρια.

Η επίκληση της μείωσης του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος ως δείγμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών κατά τα πρότυπα των τεχνοκρατών δεν ενδείκνυται για πολιτικούς σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 6 χρόνια και έχει ανεργία 27%.

Όμως, ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει και έχει πιο ενεργό παρουσία στο κυνήγι των επιχειρηματικών συμφωνιών που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και στην επίσημη παρουσίαση άλλων.

Η διαφαινόμενη επιλογή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑP από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας αναδεικνύει, έστω εκ των υστέρων, την σημασία της αθόρυβης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας και της συνάντησης με τον πρόεδρό της πριν λίγο καιρό.

Η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar ήταν ανεπισήμως μέρος της συμφωνίας, πολύ περισσότερο όταν ήταν η μοναδική προσφορά, αλλά δεν υπήρχε επίσημη δέσμευση.

Επιπλέον, λίγοι θα διαφωνήσουν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να αντλήσει το 10,8% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αν ο κ. Σαμαράς δεν έκανε προσωπικά λόμπι, παίρνοντας στο τηλέφωνο μεγάλους επιχειρηματίες για να τους ζητήσει να μπουν στην αύξηση.

Μόλις χθες δέχθηκε τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Wind και Vodafone στο Μαξίμου στα πλαίσια της γνωστοποίησης μιας κοινής επένδυσης 150 εκ. ευρώ για την διαχείριση των δικτύων τους.

Δέχθηκε επίσης τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού, από τον οποίο φαίνεται να ζήτησε να εξετάσει κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα απόγευμα έκανε το ίδιο, εγκαινιάζοντας την νέα προβλήτα της κινέζικης Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση της Gazprom από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ την τελευταία στιγμή λόγω της άκομψης παρέμβασης της Κομισιόν στην οποία είχε προσωπικά επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια έδειξε ότι μερικά πράγματα ξεπερνάνε τον ίδιο.

Εν πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ.Σαμαράς δίνει τον αγώνα τον καλό αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που κατέγραψε αύξηση του ελλείμματος τον Απρίλιο μετά από πολλούς μήνες συνεχούς βελτίωσης.

Ισως είναι κάτι πρόσκαιρο. Ισως όμως κι όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε.

Επίσης, το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα αποδείχθηκε όνειρο απατηλό στο πεντάμηνο παρότι κινήθηκε καλύτερα από τον στόχο.

Ακόμη, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε αρκετά πάνω από 5% σε πραγματικούς όρους το 1ο τρίμηνο σε ετήσια βάση σύμφωνα με την πρώτη αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Φυσικά, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών συνεχίζεται καθώς οι φόροι «τρέχουν», οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να περικόπτονται και η απασχόληση δεν σταθεροποιείται.

Το όλο πακέτο δεν παραπέμπει ακριβώς σε «πετυχημένο στόρι».

Όμως, χρήση του όρου success story από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά παραπέμπει περισσότερο στο μέλλον παρά στο παρόν.

Yπο αυτή την έννοια, η υπομονή είναι σημαντικό πράγμα.

Όμως, για μια οικονομία που συρρικνώνεται επι 6 συναπτά έτη, η υπομονή μεγάλης μερίδας του πληθυσμού ίσως αποδειχθεί είδος εν ανεπαρκεία.

Τουλάχιστον, ο ίδιος και η νέα κυβέρνηση έχουν ένα ακόμη 8μηνο περίπου στη διάθεσή τους για να αντιστρέψουν το κλίμα προς το καλύτερο πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v