Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές εναντίον ομολόγων: Διαζύγιο ή παντρειά

Oι τιμές των μετοχών και των ομολόγων συνήθως κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Όμως, εδώ και λίγες εβδομάδες κινούνται μαζί πτωτικά. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των δυο επενδυτικών κατηγοριών. Ισως όμως πρέπει να περιμένουμε λίγο.

Μετοχές εναντίον ομολόγων: Διαζύγιο ή παντρειά

Σ' ένα πρόσφατο ραπόρτο της Morgan Stanley, οι αναλυτές της τράπεζας έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων και μετοχών κινούνται συνήθως στην ίδια κατεύθυνση όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει κάτω από το 3% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, κοινώς οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν και των κρατικών ομολόγων υποχωρούν ή το αντίστροφο, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται μεταξύ 3% και 6%.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη της σχέσης ομολόγων και μετοχών στις ΗΠΑ από το 1950 μέχρι σήμερα.

Θεωρητικά, οι μετοχές συνήθως ανεβαίνουν προεξοφλώντας υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη σε περιόδους που οι οικονομίες αναπτύσσονται ταχέως.

Όμως, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν θεωρούνται συνήθως καλό νέο για τα ομόλογα σταθερού τοκομεριδίου γιατί συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που αποτελούν ανάθεμα για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Όμως, οι κλασσική, ορθολογιστική προσέγγιση της σχέσης μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως έχει πάει περίπατο.

Οπως υπενθύμισε ο γκουρού των ομολόγων Bill Gross της PIMCO στις 30 Μαΐου, από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 και την ενεργοποίηση της πολιτικής της πιστωτικής επέκτασης (QE) από την Fed, δεν υπάρχει πρακτικά συσχέτιση των δυο μεγάλων επενδυτικών κατηγοριών.

Όμως, αυτό έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, ωθώντας τις αποδόσεις τους προς τα πάνω, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν επίσης οι μετοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο κι αλλού όπως στις χώρες της ευρωζώνης και στις αναδυόμενες αγορές.

Αν οι θετικές εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία είναι σωστές, τα ομόλογα θα έπρεπε να υποχωρήσουν και οι μετοχές να ανακάμψουν.

Αν δεν έχει δίκιο, το αντίθετο θα περίμενε κάποιος να συμβεί.

Όμως, η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη καθώς υπάρχουν μεγάλα πονταρίσματα με ισχυρή δόση μόχλευσης.

Είναι γνωστό ότι μια κλασσική συναλλαγή (carry trade) είναι το σορτάρισμα του γιέν και οι αγορές δολαρίων για τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Για να βγάλει κανείς εύκολα λεφτά από μια τέτοια συναλλαγή θα βοηθούσε αν η μεταβλητότητα της ισοτιμίας δολαρίου-γιέν και της τιμής των αμερικανικών ομολόγων ήταν περιορισμένη.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τελευταία.

Το «σπάσιμο» ορισμένων τεχνικών επιπέδων και η συνακόλουθη ενεργοποίηση εντολών προκαλούν μεγαλύτερες αναταράξεις στις αγορές με μεγαλύτερα θύματα εκείνες τις κατηγορίες κινητών αξιών, π.χ. αναδυόμενες αγορές, που εξαρτώνται από την ρευστότητα.

Για τον Bill Gross, το μέλλον είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένο αφού πιστεύει ότι το μεγάλο ράλι των ομολόγων τελείωσε και επομένως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Επομένως, το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι μετοχές.

Για ένα διάστημα ίσως ο βαθμός συσχέτισης με τα ομόλογα να είναι θετικός όπως σωστά προέβλεψε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο κ. Gross.

Όμως, το σημερινό σκηνικό μοιάζει περισσότερο σε μια μεταβατική κατάσταση όπου το πρόσημο της συσχέτισης ομολόγων και μετοχών μπορεί να εναλλάσσεται παρά με μια πιο μόνιμη κατάσταση.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v