Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι παίξε-γέλασε!

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι οδηγούνταν σε αδιέξοδο χθες το βράδυ λόγω της στάσης που κρατούσαν στο θέμα της ΕΡΤ, πηγαίνοντας φιρί-φιρί για πρόωρες εκλογές. Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός: όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε.

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι παίξε-γέλασε!

Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα γιατί υπάρχουν οι εκλογές, διαβάζουμε ή ακούμε συχνά.

Δεν γνωρίζουμε αν ήλθε η ώρα να το δούμε στην πράξη.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων στο θέμα της ΕΡΤ, ενισχύοντας τις πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι κανένα κόμμα στη Βουλή δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές εκτός της Χρυσής Αυγής, η οποία θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν.

Πολύ περισσότερο, δεν τις θέλουν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ο ένας εκ των οποίων, τουλάχιστον, φλερτάρει με το 3% της λαϊκής ψήφου και επομένως το ενδεχόμενο να μην αντιπροσωπεύεται στην επόμενη Βουλή αν γίνουν πρόωρες εκλογές, με βάση δημοσκόπους.

Επομένως, το βασικό σενάριο θέλει να τα βρίσκουν μεταξύ τους στη σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων στο θέμα της ΕΡΤ αφού στα υπόλοιπα θέματα δεν διαφαίνεται κώλυμα.

Όμως, ακόμη κι αν τα βρουν, όλοι σχεδόν συμφωνούν στο ότι η κυβέρνηση βγαίνει αποδυναμωμένη από τη διαδικασία καθώς οι υποβόσκουσες διαφορές και οι λειτουργικές αδυναμίες έχουν βγει περισσότερο από ποτέ στην επιφάνεια.

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ακόμη κι αν δεν πάμε σε εκλογές και μοιρασθούν περισσότερες υπουργικές καρέκλες στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ στον επόμενο ανασχηματισμό.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για άλλες 2.000 απολύσεις στο δημόσιο πριν από το τέλος του 2013, ενώ το φθινόπωρο θα πρέπει να επιληφθεί του δημοσιονομικού κενού, που εκτιμάται ότι θα προκύψει τη διετία 2015-2016.

Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ την περίοδο 2013-2014 και η ελλιπής χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής λόγω εκτροχιασμού του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Φυσικά, η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αζέρικης Socar για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ αντί 400 εκατ. ευρώ απαλύνει σε κάποιον βαθμό τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η ΔΕΠΑ.

Όμως, η εκκρεμότητα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ παραμένει, ενώ η επίτευξη του φετινού στόχου για άντληση εσόδων 2,5 δισ. ευρώ θεωρείται ανέφικτη.

Από την άλλη πλευρά, το φετινό χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να καλυφθεί χωρίς έξτρα μέτρα είτε μέσω του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είτε από αλλού.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τρόικα θα δεχθεί τις κυβερνητικές προτάσεις για κλείσιμο της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ στην ολότητά τους.

Επομένως, εκεί ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπρόσθετα μέτρα, κατά την άποψή μας.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι κυβερνητικοί εταίροι τα βρουν μεταξύ τους στο θέμα της ΕΡΤ στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας θα δοκιμαστεί ξανά τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, αν τα σπάσουν σήμερα και πάμε σε πρόωρες εκλογές, η πολιτική αβεβαιότητα θα επιδεινώσει πρόσκαιρα το οικονομικό κλίμα.

Το τελευταίο θα δημιουργήσει μεν ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα φέρει επίσης περισσότερα μέτρα λιτότητας και σφίξιμο του ζωναριού το επόμενο 12μηνο.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v