Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν αφήνεις τα τρένα να περνάνε δίπλα σου!

Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και ορισμένα άλλα ενθαρρυντικά γεγονότα έστειλαν μετοχές και ομόλογα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών πριν από ένα μήνα. Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ξέρουν ότι τα καλά πράγματα δεν διαρκούν για πάντα.

Δεν αφήνεις τα τρένα να περνάνε δίπλα σου!
Οι ευκαιρίες δεν κάνουν την εμφάνισή τους κάθε μέρα.

Όταν όμως παρουσιάζονται θα πρέπει κανείς, είτε είναι άτομο, είτε εταιρεία, είτε κράτος, να είναι έτοιμος να τις εκμεταλλευθεί γιατί μπορεί να περάσει καιρός μέχρις ότου ξαναπαρουσιασθούν.

Πριν από ένα μήνα περίπου, στα μέσα Μαΐου, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν πάνω από τις 1.100 μονάδες και η τιμή του 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο σημείο από το φθινόπωρο του 2010.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η απόδοση του νέου κρατικού ομολόγου που λήγει το 2023 είχε υποχωρήσει 8% περίπου.

Κινητήριος μοχλός ήταν ο ευνοϊκός διεθνής περίγυρος και η αυξημένη όρεξη των θεσμικών επενδυτών διεθνώς για την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου με σκοπό την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων σ' ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνέπεσε με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch σε «Β-» από «CCC» και με νέα στοιχεία που έδειχναν περαιτέρω συρρίκνωση των δίδυμων ελληνικών ελλειμμάτων, δηλαδή του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εκείνη την περίοδο, αν και ήταν σχετικά νωρίς, η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερους ρυθμούς ευελιξίας αν κεφαλαιοποιούσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την έκδοση ενός 2ετούς ή 3ετούς ομολόγου ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Στελέχη της αγοράς ομολόγων θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποκτήσει εν μέρει πρόσβαση στις αγορές για ένα τέτοιο ποσό με επιτόκιο κάτω από το 7%.

Αναμφίβολα, θα επρόκειτο για ένα τσουχτερό επιτόκιο, αλλά πολιτικά θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Ιδίως αν προσμετρούνταν ο συμβολισμός μιας τέτοιας έκδοσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπομπός για άλλες εκδόσεις και τη μερική κάλυψη του εν δυνάμει χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2013-2014.

Κάτι που έγινε πιο επιτακτικό από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, το ερωτηματικό με την προσφορά της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.

Για να μην αναφερθούμε στην πιθανότητα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και στις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών μετά το νέο τεστ αντοχής (stress test) στο οποίο θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Όμως, η χώρα δεν εκμεταλλεύθηκε το παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε εκείνη την περίοδο.

Ίσως γιατί περίμενε περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, διατήρηση του θετικού κλίματος στο εξωτερικό και κάποιες κινήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από την Ε.Ε. μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να μην την άφηνε η τρόικα των δανειστών, επικαλούμενη το υψηλό κόστος δανεισμού σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να τα φέρει βόλτα με άλλο τρόπο, π.χ. άντληση κεφαλαίων από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η χώρα φαίνεται ότι έχασε μια ευκαιρία να βουτήξει στα βαθιά νερά των διεθνών αγορών τις προηγούμενες εβδομάδες και να αισθάνεται πιο άνετα για τη χρηματοδότηση των αναγκών της.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα αποδειχθεί σημαντικό τους επόμενους μήνες.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v