Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!

Η κριτική που άσκησε το ΔΝΤ στην ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα, η ανταπάντηση του Ρεν και η δυσφορία του Βερολίνου με αποκορύφωμα την αναφορά του Σόιμπλε δείχνουν ότι υποβόσκει κρίση στις σχέσεις τους. Όμως, οι δυο τους ξέρουν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!

Τον Μάρτιο του 2010, οι τότε ένοικοι του Μαξίμου είχαν τη φαεινή ιδέα να προσπαθήσουν να πιέσουν την Ε.Ε. και ειδικότερα τη Γερμανία μέσω δημοσιεύματος που διοχέτευσαν σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας του εξωτερικού για να λάβει η χώρα το μεγάλο δάνειο που ζητούσε εκείνη την περίοδο από τις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας τη δυσφορία της ΕΚΤ και της Γαλλίας απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στα οικονομικά δρώμενα της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να παίξει το χαρτί της προσφυγής στο ΔΝΤ μέχρι το Πάσχα εκείνης της χρονιάς αν η Ε.Ε. δεν ικανοποιούσε το ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ήταν μια ατυχής επιλογή όπως αποδείχθηκε λίγες ώρες αργότερα μέσα στην ίδια μέρα. Η αντίδραση του Βερολίνου και της Α. Μέρκελ ήταν άμεση.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προκάλεσαν την Αθήνα να προσφύγει στο ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας την μπλόφα της ελληνικής πλευράς, η οποία, αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη, έσπευσε να αναδιπλωθεί πάραυτα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης και η Αθήνα απλώς το αγνοούσε.

Αρκετοί πιθανολογούν ότι, σε μεγάλο βαθμό, η στάση της Α. Μέρκελ καθορίστηκε από τα γεγονότα στην Ουγγαρία και αρχικά στη Λετονία όπου αποδείχθηκε ότι η Ε.Ε. δεν είχε πείρα.

Όμως, η επικριτική στάση του ΔΝΤ απέναντι στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και η επιμονή του στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από την Ε.Ε. έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Το Βερολίνο αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι επιλογές του ΔΝΤ δεν συμβαδίζουν με τα δικά του συμφέροντα και τη φιλοσοφία του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιπλέον, ενοχλείται από το γεγονός ότι το ίδιο καλείται να βάλει τα περισσότερα λεφτά και ταυτόχρονα γίνεται αντικείμενο κριτικής διεθνώς λόγω των θέσεων που προβάλλει το Ταμείο.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στο συμβούλιο οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι χαρακτηριστικές.

«Γενικά, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ισχυρή εστίαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ώστε να μην έχουμε ανάγκη πλέον (τη βοήθεια του ΔΝΤ)», τόνισε.

Όμως, ο Β. Σόιμπλε γνωρίζει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ακόμη τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα κεφάλαια του ΔΝΤ σε περίπτωση όπου χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία χρειαστούν βοήθεια.

Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που η ευρωζώνη έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ταμείου για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2020 και το 2022 τον περασμένο Νοέμβριο.

Ταυτόχρονα, τύλιξε την Ελλάδα σε μια κόλλα χαρτί, επιβάλλοντας νέες ρήτρες ως αντάλλαγμα των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που αποδέχθηκε για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καλό για το πρεστίζ του ΔΝΤ να εγκαταλείψει την τρόικα υπό τις σημερινές συνθήκες.

Είναι πιθανόν, κάτι που θα μπορούσε να κάνει μελλοντικά αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για νέες ελαφρύνσεις ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος φερέγγυο.

Μέχρι τότε, το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει να διαφοροποιείται από την Ε.Ε., κάνοντας αυτοκριτική και επιρρίπτοντας τις ευθύνες αλλού.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v