Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μείωση των μισθών δεν φέρνει την άνοιξη των εξαγωγών

Η συμπίεση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα θεωρήθηκε αναγκαία από την τρόικα για την ανάκτηση σημαντικού μέρους της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όμως, το σχέδιο μάλλον μπάζει αν κρίνει κανείς από τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Η μείωση των μισθών δεν φέρνει την άνοιξη των εξαγωγών
Ως γνωστόν, η εσωτερική υποτίμηση αποβλέπει στην αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας, όπως η ελληνική, που δεν μπορεί να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα έναντι των άλλων νομισμάτων των εμπορικών εταίρων της.

Η μείωση των μισθών και του μη μισθολογικού κόστους θεωρείται κλειδί για την επίτευξη του στόχου.

Συνήθως, η διεθνής ανταγωνιστικότητα μετράται με βάση την πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία που βασίζεται στο εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος.

Το σχετικό εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος για ολόκληρη την ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει στο 87,1 στα τέλη του 2012 με χρονιά βάσης το 2005 που ήταν 100, επανερχόμενο στα επίπεδα που ήταν πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την JP Morgan.

Mε άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία ανέκτησε την τριετία 2010-2012 τη χαμένη διεθνή ανταγωνιστικότητά της με βάση αυτόν τον μπούσουλα και το οφείλει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη συμπίεση των μισθών, αφού η παραγωγικότητα της εργασίας δεν δείχνει να αυξήθηκε αισθητά.

Μάλιστα, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος αφού οι πιέσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δεν δείχνουν σημεία κόπωσης εν μέσω έξαρσης της ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία της Ελλάδας έχει μεν βελτιωθεί αισθητά, αλλά υπολείπεται ακόμη από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τη διετία 2000-2001.

Εν πάση περιπτώσει, κάποιος θα περίμενε ότι η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα αντικατοπτριζόταν στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Όμως, οι συνολικές εξαγωγές κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 2,6% το α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πιο ειδικά, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση 5% περίπου, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μείωση 12,4%.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 8,7% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, αλλά μόλις 3,8% εκτός καυσίμων και πλοίων.

Αναμφισβήτητα, οι εξαγωγές επηρεάζονται κι από άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση των χωρών στις οποίες κατευθύνονται, η ισοτιμία του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων, το θεσμικό πλαίσιο, οι φόροι κ.τ.λ.

Η κατάσταση στην Κύπρο θεωρείται ότι επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές από την Ελλάδα τον Μάρτιο.

Όλα αυτά ισχύουν και θα ίσχυαν ασχέτως των προσπαθειών της Ελλάδας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Το γεγονός ότι η σημαντική μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των εξαγωγών ίσως σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες διαμόρφωσης της τάσης.

Φυσικά, είναι νωρίς να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα.

Αν όμως η σημαντική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν συνοδευθεί από σημαντική αύξηση των εξαγωγών, τότε η αποτελεσματικότητα της εσωτερικής υποτίμησης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v