Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Japonica Partners δεν είναι Ε.Ε.!

Όταν μια επενδυτική εταιρεία είναι διατεθειμένη να ξοδέψει 1,3 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον για να αγοράσει τα ομόλογα μιας υπερχρεωμένης χώρας γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Japonica Partners δεν είναι Ε.Ε.!
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Japonica Partners & Co. τους έπιασε όλους εξ απήνης χθες ανακοινώνοντας την υποβολή δημόσιας πρότασης για την αγορά των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 με ονομαστική αξία μέχρι το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.

H ελάχιστη τιμή εξαγοράς για όλες τις εκδόσεις ορίσθηκε στο 45% της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων.

Mε άλλα λόγια, η Japonica Partners εμφανίζεται έτοιμη να διαθέσει τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τα νέα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από βρετανικό δίκαιο, για να μην το ξεχνάμε.

Το ποσό είναι μεγάλο, αλλά σίγουρα οι άνθρωποι που αποφάσισαν να υποβάλουν τη δημόσια πρόταση έχουν κάνει τα κουμάντα τους.

Προφανώς δεν θα προέλθει όλο το ποσό από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Πάντως, η ανακοίνωση προκάλεσε σύγχυση στην επενδυτική κοινότητα για διαφόρους λόγους.

Πολλοί δεν είχαν ξανακούσει για την Japonica Partners, ενώ οι όροι της δημόσιας πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Υπάρχει επίσης το κλασικό ερώτημα σε ποιους κατόχους ελληνικών ομολόγων απευθύνεται η Japonica.

Είναι σαφές ότι απευθύνεται κυρίως στους ομολογιούχους που είχαν αγοράσει σε χαμηλότερα επίπεδα και καταγράφουν κέρδη.

Από την περασμένη άνοιξη όπου οι τιμές είχαν κατρακυλήσει κάτω από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μέχρι σήμερα, που η μέση τιμή του αποκαλούμενου ελληνικού strip κυμαίνεται πάνω από το 50%, υπάρχει χαώδης διαφορά.

Η δημόσια προσφορά της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας δίνει τη δυνατότητα τόσο στους τελευταίους να πουλήσουν, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους, όσο και σε άλλους που καταγράφουν ζημίες, αλλά θα ήθελαν να το κάνουν για άλλους λόγους.

Αν όλοι αυτοί επιχειρούσαν να ρευστοποιήσουν τα χρεόγραφα, το πιθανότερο είναι ότι οι τιμές θα κατέρρεαν με δεδομένο πόσο ρηχή είναι η αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Από τη σκοπιά της Japonica Partners, η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει μεν ρίσκο αφού η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της, ενώ η οικονομία της συνεχίζει να είναι σε ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφές ότι υπάρχει πρόοδος, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτικών είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης δείχνουν να μην επιθυμούν έξοδο της Αθήνας από το κλαμπ, που θα τους στοίχιζε πολιτικά και οικονομικά πολύ περισσότερα.

Η δυνητική απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης δείχνει να είναι μεγάλη σε σχέση με τους κινδύνους που είναι μεν μειωμένοι σε σχέση με πριν, αλλά δεν είναι αμελητέοι.

Κι ενώ οι ξένοι επενδυτές βάζουν τα λεφτά εκεί που είναι το στόμα τους, η Ε.Ε. συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, πιστή στο δόγμα του ηθικού κινδύνου.

Αντί να βάλει το ESM/EFSF να δώσει μακροχρόνιο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα, που θα χρησιμοποιούνταν για την υποβολή δημόσιας πρότασης επαναγοράς των νέων ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,6 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση, δεν κάνει τίποτε.

Διαιωνίζονται λοιπόν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους που κρατάνε τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) και επομένως τα spreads σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μια ώρα αρχύτερα.

Είναι λοιπόν κρίμα που ήταν η Japonica Partners & Co. και όχι η Ε.Ε. μέσω του ESM/EFSF που έκανε τη δημόσια πρόταση προς τους κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v