Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση και η... άνοιξη στο Χ.Α.!

Αρκετοί φαίνεται να πιστεύουν ότι πολλά ξένα κεφάλαια από funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές θα τρέξουν να τοποθετηθούν στο ΧΑ αν υποβαθμιστεί από τον MSCI. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να πιστεύουν.

Η υποβάθμιση και η... άνοιξη στο Χ.Α.!
Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Πριν από 13 χρόνια περίπου, το ελληνικό χρηματιστήριο ζούσε και ανέπνεε περιμένοντας την αναβάθμισή του από τον MSCI σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη.

Η Ελλάδα ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το ευρώ και η Σοφοκλέους ήλπιζε ότι η αναβάθμιση θα έφερνε περισσότερα ξένα κεφάλαια, βοηθώντας να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999.

Η αναβάθμιση ήλθε και το Χρηματιστήριο Αθηνών μετατράπηκε σε ένα μικρό ψάρι στη μεγάλη λίμνη των ανεπτυγμένων αγορών, χωρίς ωστόσο να εισρεύσουν τα προσδοκώμενα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Σήμερα, κάπου 13 χρόνια αργότερα, αρκετοί ποντάρουν στην υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον MSCI για να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια και να ξαναπάρει μπροστά.

Πράγματι, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είχε μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους χρηματιστηριακούς δείκτες των αναδυόμενων αγορών του MSCI σε σχέση με τους τωρινούς.

Επομένως, θεωρητικά, θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από funds παθητικής διαχείρισης που προσπαθούν να πετύχουν τις ίδιες αποδόσεις με τους ανωτέρω δείκτες, παρότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ομοειδών τους στις ώριμές αγορές.

Όμως, τα περισσότερα κεφάλαια υπό διαχείριση ανήκουν σε funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές για να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς του MSCI.

Η διάθεση των τελευταίων για ανάληψη ρίσκου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τα αντίστοιχα funds στις ώριμες αγορές.

Όμως, η ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου είναι άμεσα συνυφασμένη με την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είτε οι αποτιμήσεις θα πρέπει να είναι πολύ ελκυστικές, είτε οι προσδοκώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης εξαιρετικά υψηλοί, είτε και τα δύο.

Όμως, η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον όχι με τόσο υψηλούς όσο άλλες χώρες που χαρακτηρίζονται αναδυόμενες, ενώ είναι υπερχρεωμένη αφού το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ.

Ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ υπολείπεται του 80% στις αναδυόμενες οικονομίες.

Επιπλέον, οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές που προτιμάνε αυτά τα funds, δεν έχουν υψηλό δανεισμό γιατί συνήθως η τραπεζική πίστη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη σε αυτές τις χώρες.

Ακόμη λοιπόν κι αν εισρεύσουν κεφάλαια από funds παθητικής διαχείρισης που επενδύουν στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών του MSCI, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο με τα funds ενεργητικής διαχείρισης που διαθέτουν μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια.

Όσοι πιστεύουν λοιπόν ότι η υποβάθμιση του MSCI θα φέρει την άνοιξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς τις άλλες προϋποθέσεις που αναφέραμε θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφθoύν.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v