Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τουρισμός μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω!

Όλα τα καλά σενάρια για την οικονομία βασίζονται στην υπόθεση ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει φέτος, βάζοντας κάποιο φρένο στην πολυετή ύφεση. Όμως, τα στοιχεία του α΄ τριμήνου πρέπει να προβληματίσουν.

Ο τουρισμός μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω!

Από τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς, τους ξενοδόχους κι άλλους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας διοχετεύεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις φετινές επιδόσεις του τουρισμού.

Η αισιοδοξία δεν είναι αβάσιμη αφού στηρίζεται σε σημαντική αύξηση των κρατήσεων από διάφορες χώρες.

Οι εκτιμήσεις για αφίξεις 17 εκατ. ξένων τουριστών έχουν ήδη βάλει τον πήχη ψηλά.

Ιδίως αν αναλογισθεί κανείς ότι 15,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι έναντι 16,4 εκατ. το 2011 και 15 εκατ. το 2010, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν είναι πάντως ανέφικτος ως στόχος.

Όμως, εκείνο που μετρά δεν είναι οι αφίξεις, αλλά το συνάλλαγμα, ή καλύτερα τα λεφτά που ξοδεύουν όταν επισκέπτονται τη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ το 2012, υποχωρώντας 5% περίπου ή 481 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011.

Η μείωση των εισπράξεων ήταν απόρροια των λιγότερων αφίξεων, αφού η κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 1% περίπου ή 7 ευρώ, για να ανέλθει σε 646 ευρώ.

Οι Γερμανοί ξόδεψαν 180 εκατ. ευρώ λιγότερα την περσινή χρονιά σε σχέση με το 2011 και οι Γάλλοι κάπου 75 εκατ. ευρώ.

Εδώ ακριβώς, γεννάται ένα ζήτημα, γιατί ο αριθμός των αφίξεων μπορεί να αυξηθεί, αλλά οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις να μειωθούν αν η κατά κεφαλήν δαπάνη μειωθεί αναλογικά περισσότερο.

Αυτό ακριβώς συνέβη το α΄ τρίμηνο.

Περισσότεροι μεν τουρίστες επισκέφθηκαν την πατρίδα μας αυτό το διάστημα, η αύξηση ήταν 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, αλλά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 3,7%.

Πίσω από τους ανωτέρω συγκεντρωτικούς αριθμούς καταγράφεται μια αύξηση των αφίξεων και της κατά κεφαλήν δαπάνης από τις χώρες εκτός Ε.Ε. και το ακριβώς αντίστροφο για τις χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. των 27.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε η τάση του α΄ τριμήνου στο ταξιδιωτικό συνάλλαγμα να συνεχισθεί τα επόμενα τρίμηνα.

Κι αυτό γιατί θα ανέτρεπε μία από τις βασικές υποθέσεις στις οποίες βασίζεται η πρόβλεψη για το βάθος της φετινής ύφεσης, ενώ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και γενικότερα της αγοράς σε μια περίοδο όπου γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να αλλάξει.

Εξυπακούεται ότι το επιπρόσθετο θετικό αποτέλεσμα στην εθνική οικονομία θα μπορούσε να είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ σε περίπτωση όπου οι εισπράξεις από τον τουρισμό ξεπερνούσαν τον στόχο κατά 500 εκατ. ευρώ και το αντίστροφο.

Κοινώς, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να κλείσει τη χρονιά στα 185 δισ. ευρώ από 183,5-184 δισ. ευρώ που θέλουν οι επίσημες προβλέψεις αν όλα εξελίσσονταν καλά και το αντίστροφο.

Με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολλά σε μια καλή τουριστική χρονιά, ώστε να υποβοηθηθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας, το λιγότερο που θα επιθυμούσε είναι η συνέχιση της τάσης του α΄ τριμήνου στο ταξιδιωτικό συνάλλαγμα.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, παρότι μπορεί να ελπίζει για το καλύτερο.

Το σίγουρο είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί τον μπαλαντέρ, που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην εθνική οικονομία.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v