Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πάρτι στο ΤΤ και οι φορολογούμενοι!

Οι φορολογούμενοι που έχασαν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να στηρίξουν κεφαλαιακά το ΤΤ αξίζουν περισσότερο σεβασμό από πολιτικούς που υπερασπίζονται το στάτους κβο της τράπεζας.

To πάρτι στο ΤΤ και οι φορολογούμενοι!
Φαίνεται ότι η ευαισθησία αρκετών πολιτικών και συμπολιτών μας είναι άκρως επιλεκτική.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι από την μια πλευρά εξαπολύουν μύδρους εναντίον των τραπεζών που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια- αρκετές φορές δικαιολογημένα- και από την άλλη υπερασπίζονται νοσούσες τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο.

Η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) είναι ενδεικτική.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών κ. Μέργος ειδοποίησε πρόσφατα την διοίκηση του ΤΤ ότι δεν επρόκειτο να δοθεί νέα παράταση στην δημοσίευση του ισολογισμού και επομένως θα έπρεπε να γίνει μέχρι και σήμερα (Παρασκευή).

Όμως σε μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας κίνηση που ήταν σαν να πετάει το γάντι στη κυβέρνηση, η διοίκηση του ΤΤ γνωστοποίησε χθες ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις λόγω «ακραίων» συνθηκών με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κι όλα αυτά ενώ είχαν ήδη δοθεί τέσσερεις παρατάσεις ενώ είναι γνωστή η απόφαση της τρόικας που θέλει το ΤΤ να μην συνεχίζει αυτόνομα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και καιρό.

Όμως, η μη έγκαιρη δημοσίευση ισολογισμού έχει ποινικές συνέπειες για τα μέλη του ΔΣ και όσα διευθυντικά στελέχη ενέχονται με βάση τον νόμο 2190 περί ανωνύμων εταιρειών, κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και λογικά θα λάβουν ή έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Κοινώς, να κάνουν το κλασσικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για να καλυφθούν σε περίπτωση που επιβληθούν τυχόν χρηματικές ποινές για την μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ισολογισμού.

Σημειώνεται ότι τα ασφάλιστρα του συμβολαίου θα πληρωθούν από την τράπεζα, δηλαδή τους μετόχους του ΤΤ που είναι ουσιαστικά το δημόσιο.

Κι όλα αυτά σε μια τράπεζα που έχει επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους και το δημόσιο χρέος με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης από το 2008 και δώθε και τα οποία έχουν κυριολεκτικά εξατμισθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο έχει ενισχύει το ΤΤ τόσο μέσω των προνομιούχων μετοχών όσο και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση κοινών μετοχών.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η υποστήριξη που παρέχουν πολιτικοί και άλλοι στη διατήρηση της σημερινής κατάστασης στο ΤΤ να βασίζεται σε ορθολογικά δεδομένα.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Την ώρα που το ΤΤ «έκαιγε» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το μισθολογικό κόστος του υπερδιπλασιαζόταν ενώ αυξανόταν δυσανάλογα το προσωπικό του.

Από 1.250 υπαλλήλους επί διοίκησης Τσουπίδη, το ΤΤ έφθασε να έχει 2.300 επί διοίκησης Φιλιππίδη και κάπου 3.000 σήμερα μετά την απορρόφηση της Τ-Bank.

Επιπλέον, ο μέσος μηνιαίος μισθός στο ΤΤ ανέρχεται σε 3.300 ευρώ περίπου έναντι 2.000 ευρώ περίπου στις περισσότερες από τις άλλες τράπεζες.

Όμως, ο μέσος όρος δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια.

Οι ονομαστικοί μισθοί των παλιών, δημοσίων υπαλλήλων του ΤΤ κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ τον μήνα και προφανώς δεν δικαιολογείται από τα αποτελέσματα της τράπεζας.

Επιπλέον, οι διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι λαμβάνουν κάπου 8.000 ευρώ μηνιαίως ενώ οι αμοιβές των γενικών διευθυντών και αναπληρωτών κυμαίνονται από 9.000 μέχρι 12.000 ευρώ τον μήνα.

Σημειωτέον ότι ακόμη και πέρυσι πληρώθηκαν 15 μισθοί στο προσωπικό.

Σ’ όλα αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τα δάνεια προς το προσωπικό που φέρουν προνομιακά επιτόκια και πρακτικά επιδοτούνται από το ΤΤ, δηλαδή τους μετόχους του.

Μάλιστα, κάποια από τα παλαιότερα δάνεια είχαν σταθερό επιτόκιο 1,5% ενώ η εφαρμογή μιας περίεργης φόρμουλας μπορούσε δυνητικά να καταλήξει στην μη αποπληρωμή όλου του κεφαλαίου.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει όλους στον ίδιο βαθμό όπως δείχνει το παράδειγμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μόνο που αυτό έχει γίνει γιατί υπήρχαν ξένα κόλλυβα, κοινώς τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να αποπληρώσουν μελλοντικά οι φορολογούμενοι.

Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 2,5 έως 3,5 δις ευρώ από τα δάνεια του EFSF που εκτιμάται ότι θα χρειασθεί το ΤΤ και τα οποία θα κληθoύν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι μελλοντικά αν όλα πάνε καλά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Ακόμη λοιπόν κι αν το υπουργείο οικονομικών έκανε λάθος στο χειρισμό της υπόθεσης του ΤΤ καθότι δεν έλαβε υπόψη τις συνέπειες, η στάση αρκετών πολιτικών και άλλων είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη.

Ως εκ τούτου, λίγος σεβασμός στους μετόχους και φορολογούμενους που έχασαν τα λεφτά τους για να πληρώνονται 15 μισθοί και αρκετοί υπάλληλοι και διευθυντικά στελέχη του ΤΤ να αμείβονται δυσανάλογα χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάτι δεν βλάπτει.

Ιδίως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το δημόσιο γενικότερα δεν μπορεί να προσελκύσει ικανά άτομα από τον ιδιωτικό τομέα για να στελεχώσουν καίριες θέσεις επειδή δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 5.000 ευρώ τον μήνα επί 14 μήνες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v