Άσμουσεν και Ρεν ζητούν τραπεζική ένωση

Όλοι Ρεν και Γέοργκ Άσμουσεν δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για την Κύπρο δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης. Διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Άσμουσεν και Ρεν ζητούν τραπεζική ένωση
Στροφή των Ευρωπαίων αξιωματούχων – ακόμη και των Γερμανών – προς την ανάγκη για εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης επιβάλει η... άτσαλη στήριξη της Κύπρου. Μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, όσο και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γέοργκ Άσμουσεν δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για την Κύπρο δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης.

«Η κυπριακή περίπτωση ήταν μία σωτήρια υπενθύμιση της σημασίας για την εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης το γρηγορότερο δυνατό» δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να σπάσουμε την αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ κρατών και των τραπεζικών τους συστημάτων» δήλωσε.

Προσέθεσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος παραμένει ψηλός επισημαίνοντας ότι η βαθιά ύφεση αναμένεται να επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών. «Η εξάρτηση της μεγαλύτερης τράπεζας στο ταμείο έκτακτης ρευστότητας (ELA) εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή» δήλωσε.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι έχει αποκομίσει τέσσερα συμπεράσματα – κλειδιά από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πρώτον ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για τις ασφαλισμένες καταθέσεις στην Ευρώπη. Δεύτερον ότι η ευρωζώνη χρειάζεται την τραπεζική ένωση για να αποτρέψει εξελίξεις μη βιώσιμων τραπεζικών κλάδων (όπως εκείνος της Κύπρου). Τρίτον πως όταν αναγνωρίζεται ότι μία χώρα χρειάζεται στήριξη, η δράση πρέπει να είναι άμεση. «Οι αναβολές είναι πολύ δαπανηρές για την οικονομία». Τέλος, ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση με τη δυνατότητα σύναψης και διακυβερνητικών διακανονισμών.

Τι σχολίασε η γερμανική κυβέρνηση

Αργότερα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, και αυτό πιθανότατα θα μπορεί να γίνει σε δύο στάδια, καθώς είναι απαραίτητη η αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή αρχή τραπεζικών εκκαθαρίσεων.

Ο Martin Kotthaus δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Γερμανία ελπίζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για την δημιουργία μηχανισμού τραπεζικών εκκαθαρίσεων ως το καλοκαίρι και ότι πολλά μπορούν να γίνουν με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες της ΕΕ.

Ο κ. Kotthaus προσδιόρισε ότι το πρώτο βήμα θα αφορά τα κράτη μέλη και το δεύτερο βήμα την νέα κεντρική ευρωπαϊκή αρχή τραπεζικών εκκαθαρίσεων.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v