Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Αλλαγή τοπίου στις ασφαλιστικές

Τα σχέδια της Τράπεζας Κύπρου για τις δύο θυγατρικές της. Tο ενδιαφέρον των ξένων και οι πιέσεις στον κλάδο ζωής από τις αυξημένες εξαγορές παλαιών συμβολαίων. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα.

Κύπρος: Αλλαγή τοπίου στις ασφαλιστικές
Σημαντικά επηρεασμένη από την οικονομική ύφεση που πλήττει την κυπριακή οικονομία είναι η φετινή πορεία της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, με τις νέες εργασίες στον κλάδο ζωής να υποχωρούν κοντά στο 25% και το σύνολο των εισπράξεων κατά περίπου 5%.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι αυξημένες εξαγορές παλαιών συμβολαίων, προφανώς από πελάτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν δανειακές τους υποχρεώσεις και που γενικότερα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Πάντως, οι εξαγορές φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα σταθεροποιούνται και δεν αυξάνονται περισσότερο.

Ο γενικός διευθυντής της MetLife-Alico Κύπρου Αντώνης Καρπασίτης επιβεβαιώνει το θέμα των αυξημένων ακυρώσεων συμβολαίων στην αγορά, ωστόσο τονίζει ότι η κατάσταση δεν έχει πάρει δραματικό χαρακτήρα. Επιπλέον, αναφέρει πως η πορεία της εταιρείας του είναι ικανοποιητική και τονίζει πως «σε περιόδους κρίσης η ανάγκη για ασφάλιση είναι ακόμη πιο έντονη».

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο, οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο στα νέα οικονομικά δεδομένα, κι η γενικότερη τάση είναι η προσφορά προϊόντων μικρότερης αξίας, ώστε να μπορούν αυτά να αγοραστούν από τον πελάτη.

Καραμπόλες από τις τράπεζες

Η ασφαλιστική αγορά επηρεάζεται επίσης και από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Η Τράπεζα Κύπρου -η μία από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά (η άλλη είναι η Λαϊκή Τράπεζα, οι ασφαλιστικές της οποίας ελέγχονται κατά 51% από την πολυεθνική CNP)- θα επιδιώξει να προσελκύσει στρατηγικό συνεταίρο τόσο στη Eurolife (θυγατρική στον κλάδο ζωής) όσο και στην Κύπρου Γενικών Ασφαλειών (θυγατρική επίσης του Συγκροτήματος).

Αρχικά, επιλογή ήταν να βρεθεί κοινός επενδυτής και για τις δύο ασφαλιστικές, ωστόσο μετά από δεύτερες σκέψεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαφορετικό συνεταίρο σε κάθε εταιρεία.

Η τράπεζα οδηγήθηκε στην επιλογή αυτή για να μειώσει το κεφαλαιακό της άνοιγμα, το ύψος του οποίου είναι μέχρι σήμερα άγνωστο, καθώς η αποτίμηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών από την PIMCO βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, πολύ δύσκολα θα ανέμενε κάποιος ένα τέτοιο deal πριν ολοκληρωθεί η έκθεση της PIMCO και πριν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου που θα ακολουθηθεί. «Όταν βρίσκεται σε αμφισβήτηση ακόμη και ο φορολογικής συντελεστής, πολύ δύσκολα θα θελήσει κάποιος να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πριν ξεκαθαρίσει το γενικότερο τοπίο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πάντως, και από την πλευρά της τράπεζας δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη για ένα τέτοιο deal, καθώς, όπως λέγεται, δεν υπάρχει πρόθεση «ξεπουλήματος», ενώ σημασία θα δοθεί επίσης στο όνομα του επενδυτή και στις δυνατότητές του να τονώσει περισσότερο τις προοπτικές αυτών των ασφαλιστικών.

Πέραν αυτού, η σύμπλευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank θα επηρεάσει και την κυπριακή αγορά αφού και οι δύο όμιλοι διαθέτουν θυγατρικές τράπεζες στην Κύπρο και προφανώς η Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου θα υποστηρίζει πλέον και τους δύο στο κομμάτι του bancassurance. Πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η στρατηγική που θα ακολουθήσει η (μικρών μεριδίων αγοράς) Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου, καθώς ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Ελλάδα Ανδρέας Βασιλείου είναι άριστος γνώστης της κυπριακής αγοράς.

Θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο διαθέτει και η Alpha Bank και έτσι όλα δείχνουν πως η Alpha Ασφαλιστική θα αναλάβει και τις ασφαλιστικές εργασίες της Εμπορικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα ενταχθεί στον όμιλο της Alpha Bank.

Οι ξένοι και οι «μικροί» της αγοράς

Το τελευταίο δωδεκάμηνο είχε γίνει αρκετός λόγος για ξένα κεφάλαια που ήθελαν να τοποθετηθούν στον ασφαλιστικό κλάδο της Κύπρου και οι φήμες είχαν μιλήσει τότε για τη βολιδοσκόπηση εταιρείας που κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Το ζήτημα βέβαια αυτό δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, αλλά κανείς δεν αποκλείει μια επιστροφή των ξένων, όταν ξεκαθαρίσει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι κυπριακές ασφαλιστικές καλούνται να προσαρμοστούν στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του Solvency II, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα στις μικρού μεγέθους ασφαλιστικές εταιρείες. Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του Solvency II θα αναγκάσει αρκετές από αυτές να ενταχθούν σε ευρύτερα σχήματα και έτσι η κυπριακή ασφαλιστική αγορά να συγκεντρωθεί σε λιγότερους «παίκτες».

Ωστόσο, είναι αβέβαιο πότε θα ξεκινήσει τελικά η υιοθέτηση του Solvency II και παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως τελικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v