Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Απόλυτος κυρίαρχος στις τράπεζες η ΕΚΤ

Το σχέδιο για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης έως 1/1/2013 κατέθεσε η Κομισιόν. Ποιες εξουσίες περνούν στην ΕΚΤ. Ποιος ο ρόλος της EBA. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις. Τι λένε Μπαρόζο και Μπαρνιέ.

ΕΕ: Απόλυτος κυρίαρχος στις τράπεζες η ΕΚΤ
Το σχέδιο για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης μέσω της ανάθεσης νέων εξουσιών στην ΕΚΤ παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Επιπλέον, προτείνει να εκπονηθεί από τη European Banking Authority (ΕΒΑ) ενιαίο εγχειρίδιο για την εποπτεία, ώστε να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς και να εξασφαλιστεί η συνοχή της εποπτείας των τραπεζών στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, η δέσμη μέτρων που προτείνεται περιλαμβάνει:

- Κανονισμό με τον οποίο ανατίθενται στην ΕΚΤ διευρυμένες εξουσίες για την εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, με μηχανισμό για την εθελοντική συμμετοχή σε αυτήν των χωρών εκτός ευρωζώνης.

- Κανονισμό με τον οποίο εναρμονίζεται ο ισχύων κανονισμός για τη European Banking Authority με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λήψη αποφάσεων από την ΕΒΑ θα παραμείνει ισορροπημένη και ότι η ΕΒΑ θα συνεχίσει να φροντίζει για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

- Ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η σφαιρική θεώρηση της Επιτροπής για την τραπεζική ένωση, η οποία αφορά το ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων και τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, καθώς και τα επόμενα βήματα για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

- Ορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ευρωζώνη θα ασκούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα αυτές που έχουν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον εντοπισμό κινδύνων που απειλούν τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Υπερεξουσίες στην ΕΚΤ

Στην ΕΚΤ θα ανατεθούν η αρμοδιότητα έγκρισης της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η εποπτεία όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση, καθώς και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων.

Η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να λαμβάνει μέτρα έγκαιρης παρέμβασης όταν μια τράπεζα παραβιάζει ή υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσει τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αξιώνοντας από τις τράπεζες να παίρνουν διορθωτικά μέτρα.

Η ΕΚΤ θα συνεργάζεται με την ΕΒΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας. Ο ρόλος της ΕBA θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος σε σχέση με τον τωρινό της: θα συνεχίσει την εκπόνηση του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων, που θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη, και θα διασφαλίζει τη συνοχή των εποπτικών πρακτικών σε ολόκληρη την Ένωση.

Για τις διασυνοριακές τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός των κρατών μελών που συμμετέχουν στον Eνιαίο Eποπτικό Mηχανισμό (ΕΕΜ), θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υφιστάμενες διαδικασίες συντονισμού εγχώριας εποπτικής αρχής-εποπτικής αρχής υποδοχής. Ως προς τα θέματα για τα οποία η ΕΚΤ θα αναλάβει εποπτικά καθήκοντα, η ΕΚΤ θα ενεργεί ως εγχώρια εποπτική αρχή-εποπτική αρχή υποδοχής για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Ξεκινά τον Ιανουάριο του 2013

Η Επιτροπή προτείνει να έχει συγκροτηθεί ο ΕΕΜ έως την 1η Ιανουαρίου 2013. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στον νέο μηχανισμό προβλέπεται περίοδος σταδιακής εφαρμογής. Σε πρώτη φάση, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα απόφασης να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα εποπτείας οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ιδίως εκείνων που έχουν λάβει ή έχουν ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση.

Από την 1η Ιουλίου 2013, θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ όλες οι τράπεζες μεγάλης συστημικής σπουδαιότητας. Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2014, μετά την οποία ο ΕΕΜ θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι σημερινές προτάσεις αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Στον νέο ενιαίο μηχανισμό, η τελική ευθύνη για συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλων των τραπεζών της ευρωζώνης θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την καθημερινή εποπτεία, την προετοιμασία και την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν έως το τέλος του 2012 τους κανονισμούς που προτείνονται σήμερα, σε συνδυασμό με τα άλλα τρία συστατικά στοιχεία της ολοκληρωμένης «τραπεζικής ένωσης» - το ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων υπό μορφή κεφαλαιακών απαιτήσεων (βλ. IP/11/915), το εναρμονισμένο καθεστώς προστασίας των καταθέσεων (βλ. IP/10/918) και το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση (βλ. IP/12/570).

Σύστημα ενιαίας εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων

Ως προς το πολύκροτο ζήτημα της ενιαίας εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, το προσχέδιο της Κομισιόν ζητά επιτάχυνση ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2012. Ζητά «τη δημιουργία κοινού πλαισίου κανόνων για την εγγύηση των καταθέσεων και για τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, το οποίο θα καλύπτει όλους τους σχετικούς όρους, δυνάμεις, στόχους, αρχές, εργαλεία, διαδικασίες και ασφάλειες κ.λπ.». «Πιο σημαντικό, όμως, θα θέσει σε κίνηση τη διαδικασία για να καταστούν διαθέσιμα τα εργαλεία που θα εξασφαλίζουν ότι οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν για τις τραπεζικές αναδιαρθρώσεις», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπαρόζο: Θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: «Σήμερα, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση. Το νέο σύστημα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον πυρήνα της και τη συμμετοχή εθνικών εποπτικών οργάνων, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσον αφορά την εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου. Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας θα πρέπει να είναι η καθιέρωση της ευρωπαϊκής εποπτείας μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για αποφάσεις ώστε να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ασφαλείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Και συνέχισε: «Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο μεταξύ των κρατών και των τραπεζών τους. Στο μέλλον, οι ζημίες των τραπεζιτών δεν πρέπει να γίνονται χρέος για τον λαό και να θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα ολόκληρων χωρών».

Μπαρνιέ:  Όχι χρήματα φορολογουμένων για τη διάσωση τραπεζών

Ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Μ. Μπαρνιέ δήλωσε: «Η τραπεζική εποπτεία πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διασφαλίζοντας τη συνεκτική εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς. Η ΕΚΤ θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα παραμείνουν προσηλωμένες σε υγιείς χρηματοπιστωτικές πρακτικές. Τελικός μας στόχος είναι να παύσει η χρησιμοποίηση χρημάτων των φορολογούμενων για τη διάσωση τραπεζών». Στη συνέχεια ο Μ. Μπαρνιέ είπε: «Προτείνουμε μηχανισμό με τον οποίο θα διαχωριστεί εντός της ΕΚΤ η εποπτεία από τη νομισματική πολιτική και θα διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εποπτικές αποφάσεις».


Καλωσορίζει η ΕΚΤ, "γκρινιάζουν" Μέρκελ - Σόιμπλε

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της καλωσορίζει τις προτάσεις της Κομισιόν, που συντάχθηκαν σε ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις της συνόδου της 29ης Ιουνίου, για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών, στον οποίο θα εμπλέκεται η ΕΚΤ.

Η πρόταση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη χρηματοοικονομική ένωση με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι θα εκδώσει λεπτομερή ανάλυση επί των προτάσεων της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους στις προτάσεις της Κομισιόν εξέφρασαν σε δηλώσεις τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε. "Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η ΕΚΤ θα εποπτεύει και τις 6.000 τράπεζες", υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v