Amazing new Highs (2)

Ένα στίγμα των απόψεων και των τάσεων που επικρατούν στις διεθνείς αγορές επιχειρούν να δώσουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων συμφωνούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να ενισχύονται επιδρώντας στο οικονομικό κλίμα αργά ή γρήγορα και τα εμπορεύματα και οι μετοχές που δίνουν ισχυρό μέρισμα θα ενισχυθούν.

Amazing new Highs (2)
των Δ.Ι. Λευτάκη - Θ.Μ. Ναθαναήλ *

The sequel... ”Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται παραδοσιακά από τους καλύτερους μήνες για τις κεφαλαιαγορές. Η εξάλειψη της προεκλογικής αβεβαιότητας και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones σε μια ζώνη διακύμανσης μεταξύ 10.400 και 10.600 μονάδων, με την εκτίμησή μας να είναι οι 10.700 μονάδες για το τέλος του 2004.

Στην Ευρώπη ο DAX δείχνει ότι έχει σχηματίσει μία ισχυρή βάση στήριξης στις 4.000 μονάδες και μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινηθεί μέχρι τις 4.300 μονάδες”.

Αυτά δηλώσαμε από αυτό εδώ το βήμα στις 17/11/2004 και ο χρόνος ήρθε να μας δικαιώσει...

Οι λίγες συνεδριάσεις που απομένουν για το 2004 θα είναι μειωμένου ενδιαφέροντος και εμπορευσιμότητας (εξαιρούνται τα θεσμικά πακέτα) και σύντομα θα αποτελούν παρελθόν για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Τέτοιες μέρες συνηθίζεται οι αναλυτές, οι ειδήμονες των αγορών και οι αποκαλούμενοι γκουρού να προχωρούν σε προβλέψεις για την πορεία των αγορών το επόμενο έτος.

Κάποιοι πέφτουν μέσα και χαρίζουν κέρδη στους επενδυτές που τους εμπιστεύτηκαν, κάποιοι άλλοι όχι, οι οποίοι όμως συνήθως επανέρχονται δριμύτεροι.

Σήμερα, εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ένα στίγμα των απόψεων και των τάσεων που επικρατούν και να σας προετοιμάσουμε με τον τρόπο αυτό για το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Επιγραμματικά να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων συμφωνούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να ενισχύονται επιδρώντας στο οικονομικό κλίμα αργά ή γρήγορα και τα εμπορεύματα και οι μετοχές που δίνουν ισχυρό μέρισμα θα ενισχυθούν.

Εμείς συμπληρώνουμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσουμε από τα ομόλογα, καθώς τα κέρδη που μας έχουν χαρίσει είναι τα μέγιστα δυνατά.

Αναλυτικότερα, οι αναλυτές της Wall Street είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εικόνα της αγοράς το 2005, με τις προβλέψεις για τον δείκτη S&P να κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 1.325 μονάδων.

Η εκτίμηση της πλειονότητας των αναλυτών για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2005 ανέρχεται σε 3,5%, σε χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή από το φετινό 4,4%, αλλά ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα τάση.

Οι αναλυτές μεταφράζουν αυτή την οικονομική ανάπτυξη σε ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P κατά 5%-11%. Ενώ η πρόβλεψη είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φετινά (+20% αύξηση κερδοφορίας), υπάρχει η υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας θα ξεπεράσει αυτόν του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Yale University School of Management, το 88% των μικροεπενδυτών και το 71% των θεσμικών επενδυτών προσδοκούν όντως ότι θα αυξηθούν οι τιμές των μετοχών στο επόμενο 12μηνο.

Παρόλα αυτά, εμείς θέλουμε να σας εφιστίσουμε την προσοχή στις επενδύσεις στις ΗΠΑ, τόσο επειδή όλες οι επιλογές είναι ήδη ακριβές όσο και λόγω του τρέχοντος κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα picks για το 2005 είναι δυσκολότερα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα κέρδη από τις υπεραξίες είναι ήδη υψηλά.

Αναμένουμε ότι το 2005 θα είναι ακόμα μια χρονιά, στην οποία οι μετοχικές αξίες θα υπεραποδώσουν των ομολόγων. Την άποψή μας αυτή ήρθε να την υποστηρίξει και μια πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων, στην οποία το 49% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι μετοχές θα είναι η επενδυτική επιλογή με την μεγαλύτερη απόδοση το 2005.

Μάλιστα προχώρησαν και σε προτάσεις για τους κλάδους της ενέργειας και της βιομηχανίας, ενώ συστήνουν short στις μετοχές τεχνολογίες. Θα θέλαμε να προσθέσουμε εδώ ότι ένας κλάδος που πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον το προσεχές έτος είναι αδιαμφισβήτητα ο φαρμακευτικός κλάδος.

Εταιρείες-σηματωροί, όπως η Pfizer, έχει σημειώσει μεγάλη πτώση το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο δεν μπορεί φυσικά να συνεχίζεται εσαεί. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας πάνω στον κλάδο και περιμένουμε την πρώτη ευκαιρία για να τοποθετηθούμε.

Γεωγραφικά, οι διαχειριστές προτιμούν τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους στις αγορές της Ευρωζώνης και στις αναδυόμενες αγορές και δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές αγορές.

Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στις τιμές των εμπορευμάτων όπως του χάλυβα και του χαλκού, λόγω της υπερβολικής ζήτησης σε σχέση με την προσφερόμενη ποσότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, εάν το επενδυτικό προφίλ κάποιων επιβάλλει τοποθετήσεις σε ομόλογα, θα προτείναμε κρατικά ομόλογα ή ομόλογα συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού σε αντίθεση με τα εταιρικά ομόλογα.

Αξιοσημείωτη είναι η προτίμηση που έδειξαν οι fund managers τους τέσσερις τελευταίους μήνες για μετοχές που προχώρησαν ή πρόκειται να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους είτε σε μορφή υψηλών μερισμάτων, είτε απευθείας με επιστροφή κεφαλαίου με μετρητά.

Έχουμε την αίσθηση ότι πλησιάζει ο καιρός για νέα deals στις αγορές, όπου νέα deals εννοούμε συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ εταιρειών που τα θεμελιώδη τους μόνο μέσω αυτής της οδού μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω (βλ. LSE με Euronext / Deutsche Boerse).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι αναλυτές και οι εκθέσεις διεθνών οίκων και οργανισμών προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει λίγο από τη δυναμική της.

Πρόσφατο consensus οικονομολόγων προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στις 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα κυμανθεί στο 2,75% το 2005, που είναι αισθητά χαμηλότερα από το 3,75% που θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος.

Ο πληθωρισμός αντίθετα αναμένεται ότι θα αυξηθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο. Πέρα από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τον πληθωρισμό θα τον επηρεάσουν οι υψηλότερες μισθολογικές δαπάνες από τις επιχειρήσεις και η χαμηλότερη παραγωγικότητα.

Σε συσχέτιση με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Κάποιοι οικονομολόγοι όπως ο David Rosenberg της Merrill Lynch πιστεύουν ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων ολοκληρώθηκε για τουλάχιστον 4 τρίμηνα.

Η υποχώρηση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ των ΗΠΑ από 4,5% το 2004 σε 3,0% το 2005 και η τάση του δομικού πληθωρισμού να υποχωρήσει στο 1,7% από 2% σήμερα θα συμβάλλουν στη διατήρηση των επιτοκίων στο 2,25%.

Από την άλλη πλευρά, οικονομολόγοι όπως ο Tom Gallagher της International Strategy & Investment εκτιμούν ότι περιμένουν άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Τέλος, υπάρχει και η μερίδα που εκτιμά ισχυρό growth στην οικονομία και λέει ότι η Fed θα αυξάνει σε κάθε σύνοδό της τα επιτόκια μέχρι να φτάσει στο 4,25%.

Μιλάμε δηλαδή για άλλες 8 συναπτές αυξήσεις! Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα απόψεων η δική μας μύτη μας λέει πως δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα επιτόκια κατά την επόμενη σύνοδο.

Η ταπεινή μας πρόβλεψη για την πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει ως εξής: όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, πιστεύουμε ότι το δολάριο θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται και μέσα στο 2005.

Οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση του δολαρίου θα είναι μικρής διάρκειας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν υψηλά δολαριακά αποθέματα και θα βγουν πωλητές σε οποιοδήποτε ανοδικό ράλι.

Το ότι ο ΟΠΕΚ μείωσε κατά το τελευταίο 9μηνο τα διαθέσιμά του σε δολάρια, μετατρέποντάς τα σε ευρώ, δεν σας λέει κάτι;

* Ο κ. Δ.Ι. Λευτάκης, είναι Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Θ.Μ. Ναθαναήλ, αναλυτής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v