Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχει να προλάβει η ευρωζώνη

Τι κρύβεται πίσω από την ανησυχία της Ε.Ε. Άσφαιρος ο EFSF αν δεν επικυρωθεί η αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Έκκληση για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων. Δεν βιαζόμαστε, λένε οι Γερμανοί. Τι φοβάται η Αθήνα.

Τρέχει να προλάβει η ευρωζώνη
Αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίθεση των κερδοσκόπων για τρίτη συνεχή ημέρα στην Ιταλία και στην Ισπανία ώθησε τους αξιωματούχους της Κομισιόν να διαμηνύσουν ότι η ευρωζώνη δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσαν ότι οι εξελίξεις είναι πηγή ανησυχίας και κάλεσαν για άμεση κινητοποίηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ζήτησε "να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατό".

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις που ευνοούν αλλά και δυσκολεύουν τις ελληνικές διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.

Η ανησυχία των Βρυξελλών έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο προσωρινός μηχανισμός EFSF για να λειτουργήσει με αυξημένες αρμοδιότητες θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαιά του, ώστε να μπορεί να δράσει προτρεπτικά (pre-emptively). Γι' αυτό θα πρέπει η απόφαση της συνόδου κορυφής του Ιουλίου να επικυρωθεί και από τα 27 κοινοβούλια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, όμως οι εξελίξεις και οι πιέσεις των αγορών ίσως μετατρέψουν την επικύρωση σε fast track διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης αποφάσισαν στις 21 Ιουλίου ότι ο EFSF μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, χωρίς να χρειάζεται να ενταχθούν μόνιμα στον μηχανισμό στήριξης. Αυτή η απόφαση ήταν φωτογραφική διάταξη για την Ιταλία και την Ισπανία, γιατί υπήρχε η ένδειξη ότι οι αγορές θα επικέντρωναν τα πυρά τους εκεί και έτσι το ταμείο θα πρέπει να μπορεί να παρέμβει στην αγορά και να αγοράσει ομόλογα των χωρών αυτών. Ωστόσο, αυτή η διάταξη παραμένει άσφαιρη εάν δεν υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπάρχει κίνδυνος η περιφέρεια να σφυροκοπείται από τις αγορές μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η αναζωπύρωση της κρίσης χρέους εμφανίζει ακόμα ένα πρόβλημα: το γεγονός ότι τα κονδύλια του EFSF είναι ως επί το πλείστον... εγγυήσεις. Για να δεχτεί στον μηχανισμό την Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό, πόσο μάλλον αν πρέπει να διατεθούν κονδύλια για την Ιταλία και την Ισπανία. Η Γερμανία ήλπιζε ότι μετά την Ελλάδα θα έκλεινε ο κύκλος της άμεσης χρηματοδότησης, γι' αυτό και παρουσιάζεται κάθετα αρνητική για αύξηση του ρευστού του EFSF.

Γι' αυτόν τον λόγο χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός για τη συμπεριφορά των αγορών προς την Ιταλία και την Ισπανία, γιατί η αγορά των ομολόγων κινείται από πλευράς τζίρου σε επίπεδα Αυγούστου, δηλαδή χαμηλά, και όσο περνούν οι μέρες οι αγορές θα αντιληφθούν πως τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης των δύο χωρών ήδη αποδίδουν.

Πάντως, υπό το βάρος των εξελίξεων, τόσο η Ρώμη όσο και η Μαδρίτη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα πακέτα λιτότητας.

Στάση αναμονής κρατά η Αθήνα

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η νέα πίεση για άμεση εφαρμογή των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του EFSF ασφαλώς και ευνοεί το ελληνικό θέμα γιατί θα επισπεύσει τις διαδικασίες του δανείου.

Μέχρι τώρα, η αργή διαδικασία για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου έφερνε ως επικρατέστερο σενάριο τη σύναψη διμερών δανείων της Ελλάδας με τα κράτη της ευρωζώνης για να εισπράξει τη δόση του Σεπτεμβρίου, λύση που προκαλούσε μια σειρά προβλήματα.

Η επίσπευση της ολοκλήρωσης του δανείου μέσω του EFSF ίσως είναι και η μοναδική θετική εξέλιξη που αφορά στη χώρα μας, γιατί η κρυφή ελπίδα των κυβερνώντων ότι οι εξελίξεις βγάζουν την Ελλάδα από το προσκήνιο ίσως αποδειχθεί φρούδα.

Προβληματισμό προκάλεσε στις αγορές η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές στο πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Το μήνυμα ελήφθη ως αδυναμία, γιατί ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά τη διαβεβαίωση του κ. Βενιζέλου ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.

Το ανοιχτό μέτωπο με τη συμμετοχή του PSI ανησύχησε και το ΔΝΤ, που κάλεσε τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις. Χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, κ. Antonio Borges, τόνισε ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

"Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος εν μέσω μιας εύθραυστης κατάστασης είναι σημαντικό να καταλήξουν γρήγορα σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και οι ιδιώτες πιστωτές να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή χρέους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Άλλος ένας πονοκέφαλος για την Αθήνα είναι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της νέας δανειακής βοήθειας. Η ανάγκη να ξαναβάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι μεγάλες χώρες ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση του πυρήνα του ευρώ και να ζητήσει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες και ποινές σε περίπτωση καθυστερήσεων ή εκτροχιασμού.

Υπό το βάρος, λοιπόν, της αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης και η λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων και νομοσχεδίων ενδέχεται να μην είναι πλέον ικανοποιητικές για την ευρωζώνη....


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v