Γερμανική αντίδραση στον μύθο του "άτακτου" Νότου

Tον μύθο ότι ο γερμανικός λαός πληρώνει τις ατασθαλίες του άτακτου Νότου επιχειρεί να καταρρίψει ο γερμανικός Τύπος, με δημοσιεύματα υπέρ της ελληνικής προσπάθειας και των ανισοτήτων που επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη.

Γερμανική αντίδραση στον μύθο του άτακτου Νότου
Tον μύθο ότι ο γερμανικός λαός πληρώνει τις ατασθαλίες του άτακτου Νότου επιχειρεί να καταρρίψει μέρος του γερμανικού Τύπου τις τελευταίες ημέρες, με δημοσιεύματα υπέρ της ελληνικής προσπάθειας και των ανισοτήτων που επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη.

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κινούνται σε αυτόν τον άξονα προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να πει την αλήθεια και να γνωστοποιήσει αυτό το μήνυμα στον Γερμανό πολίτη, ώστε να καμφθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις που εμποδίζουν την ουσιαστική επίλυση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Από χθες το περιοδικό "Spiegel" αντιδρά στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άγκελα Μέρκελ ότι "δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει μεγάλες διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες" και πως "οι άνθρωποι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν μπορεί να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα απ' ό,τι στη Γερμανία", παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο των ισχυρισμών της.

Επικαλούμενο στοιχεία του ΟΟΣΑ, το περιοδικό αναφέρει ότι κατά μέσο όρο οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 61,9 ετών, δηλαδή ελάχιστα περισσότερο από την ηλικία των 61,8 ετών στη Γερμανία και την Ισπανία. Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο ελληνικό νομοσχέδιο, από το 2013 οι Έλληνες θα συνταξιοδοτούνται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας, έναντι 35 που ήταν πριν και μετά το 65ο έτος της ζωής τους.

Το "Spiegel" υπογραμμίζει επίσης τις μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία καθώς και τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Καταρρίπτει επίσης τον μύθο ότι οι Ευρωπαίοι του Νότου κάνουν μεγαλύτερες διακοπές, παραθέτοντας στοιχεία του Eurofound, από τα οποία προκύπτει πως οι Έλληνες παίρνουν 23 ημέρες άδεια τον χρόνο και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι 22, τη στιγμή όπου οι Γερμανοί παίρνουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες άδεια τον χρόνο.

Οι "Financial Times Deutschland" παραθέτουν σήμερα άρθρο υπό τον τίτλο "Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει", όπου σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί με 10 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση. "Είναι περίεργο, αλλά αληθινό: κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η γερμανική κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δισ. με τα οποία ωφελείται η Γερμανία από την ελληνική κρίση να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες".

Η γερμανική εφημερίδα προχωρά σε ανάλυση του γερμανικού κέρδους: Αναφέρει, πρώτον, ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκο και ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλο κέρδος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, προκαλώντας μείωση του γερμανικού χρέους. Κέρδος προκύπτει και από τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΚΤ, που πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα. Τέλος, η ελληνική κρίση πίεσε και το ευρώ, προσφέροντας μεγάλα εξαγωγικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία.

Το σύνολο είναι κέρδος της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για τη Γερμανία, καταλήγει το άρθρο, τονίζοντας ότι "η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τώρα την Ελλάδα, προσφέροντάς της τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v