Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Προβληματική η συμφωνία στήριξης Ελλάδας

Ο μεγαλοεπενδυτής George Soros θεωρεί ότι η δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων δημιουργεί κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ και ζητά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης της ανάπτυξης στην περιφέρεια. Τάσσεται υπέρ του τραπεζικού φόρου.

Soros: Προβληματική η συμφωνία στήριξης Ελλάδας
Κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης, επειδή ακριβώς είναι μία ένωση δύο ταχυτήτων, βλέπει ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, ζητώντας πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης της ανάπτυξης στις χώρες της περιφέρειας και υψηλότερους φόρους για τις τράπεζες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Soros αναφέρει ότι «ειδικότερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν τεράστια χρέη, πιθανότατα θα αναπτυχθούν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ότι άλλα μέλη της ευρωζώνης».

Χαρακτηρίζει μάλιστα τις συμφωνίες στήριξης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι «ελαττωματικές» γιατί δεν περιλαμβάνουν κανένα μέτρο για την μείωση του μεγέθους των χρεών αυτών των χωρών. «Το υπάρχον χρέος θα παραμείνει βάρος για αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Soros και συμπλήρωσε: «ήδη η Ιρλανδία θέλει να ακυρώσει αυτή την συμφωνία γιατί είναι πολύ άδικη».

Μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε μάλιστα πως οι συγκεκριμένες χώρες «δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2013 για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους»
 
Η ανισορροπία μεταξύ ισχυρών και αδύναμων οικονομιών στην ευρωζώνη είναι «πολιτικά μη βιώσιμη και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα». Ο κ. Soros θεωρεί ως απόλυτα θετικό και απαραίτητο βήμα τις προσπάθειες περί οικονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης, αλλά συμπληρώνει: «Υπάρχει πολιτική βούληση για να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα στις υπερχρεωμένες χώρες, την ζώνη χαμηλής ανάπτυξης της Ευρώπης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Soros ζητά κατά συνέπεια μία πανευρωπαϊκή λύση για την ενίσχυση της ανάπτυξης στις πιο αδύναμες χώρες της περιφέρειας «που έχουν μείνει πίσω». Η αύξηση των τραπεζικών φόρων μπορεί να είναι μία λύση, τονίζει

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v