Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστική επιτροπή της ΕΕ με γερμανική ατζέντα

Συνταγματικές κατοχυρώσεις ζητά η Γερμανία για να δώσει το πράσινο φως στην επέκταση του ταμείου στήριξης και στα χαμηλότοκα δάνεια προς την Ελλάδα. Μυστική επιτροπή στην Ε.Ε. επεξεργάζεται τη γερμανική ατζέντα.

Μυστική επιτροπή της ΕΕ με γερμανική ατζέντα
Συνταγματικές κατοχυρώσεις ζητά το Βερολίνο για να δώσει το πράσινο φως τόσο για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης όσο και για χαμηλότοκα δάνεια προς την Ελλάδα. Δημοσίευμα της γνωστής διαδικτυακής πύλης Euroactiv αποκαλύπτει ότι έχει συσταθεί μυστική επιτροπή στην Ε.Ε., η οποία επεξεργάζεται την πρόταση του Βερολίνου να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το γερμανικό "φρένο χρέους", που συνταγματικά περιορίζει το ετήσιο χρέος στο 0,35% του ΑΕΠ. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, κ. Jeorg Asmussen, δήλωσε πως ζητούμενο από την Ελλάδα είναι η συνταγματική κατοχύρωση των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Το όνομα της μυστικής επιτροπής είναι Task Force of the Eurogroup Working Group. Αποτελεί τμήμα του Eurogroup Working Group, το οποίο έχει συσταθεί από υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων Οικονομικών χωρών-μελών όπως και από τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτροπή λειτουργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με βασική ατζέντα τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες χώρες και το κατάλληλο μέγεθος του ταμείου στήριξης (EFSF). Ένα από τα θέματα είναι να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το γερμανικό "φρένο χρέους", που ήδη περιλαμβάνεται στο γερμανικό Σύνταγμα και βάσει του οποίου, από το 2016, το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ.


Οι προθέσεις του Βερολίνου για την Ελλάδα

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Asmussen, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία πρώτα θα πρέπει να κατοχυρώσουν στο Σύνταγμά τους το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και μετά θα γίνει η μείωση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνουν.

"Η μοναδική θέση που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν έχει εξαφανιστεί και τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τι μπορεί να γίνει στη χώρα ώστε να αναπτυχθεί, γιατί μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να βγει από αυτήν την κατάσταση", δήλωσε ο κ. Asmussen
 
"De facto χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, ξεκινώντας με τη μισθολογική πολιτική", σημείωσε και συμπλήρωσε: "Βλέποντας κανείς το γερμανικό πρόγραμμα, καταλαβαίνει ότι είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο άξονες. Πρώτα βάζεις σε τάξη τα δημοσιονομικά και στη συνέχεια, και αυτό είναι πιο δύσκολο, η χώρα πρέπει να προσδιορίσει ποια είναι η μοναδική πρόταση πώλησης".

"Μπορείς να απελευθερώσεις τις αγορές, μπορείς να ανοίξεις τα δίκτυα, μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις τις σχετικά μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το κόστος εργασίας, το οποίο είναι αδύνατο στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, αλλά όχι ακατόρθωτο", καταλήγει ο κ. Asmussen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v