Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωτράπεζες δεν περνούν το τεστ των αγορών

Αιχμές τόσο για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών stress tests των τραπεζών όσο και για την ενιαία Αρχή που θα συντονίσει τη διαδικασία από ανθρώπους της αγοράς, σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ευρωτράπεζες δεν περνούν το τεστ των αγορών
Στους πέντε μήνες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των αμερικανικών τραπεζών το 2009, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 Financials Index αυξήθηκε κατά 25%.

Στην Ευρώπη, αντιθέτως, πέντε μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index υποχωρεί κατά 4%.

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, η αποτυχία των ευρωπαϊκών τεστ να αποκαταστήσoυν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της περιοχής φάνηκε ακόμα εντονότερη τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ιρλανδία έδωσε εντολή στις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της -που και οι δύο πέρασαν τις… εξετάσεις- να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από τις 23 Ιουλίου, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, το μέσο κόστος για την ασφάλιση senior debt για 110 ευρωπαϊκές τράπεζες έχει εκτιναχτεί κατά 114 μονάδες βάσης, ή 1,14%, δηλαδή τουλάχιστον 30 φορές περισσότερο από αυτό για τις 34 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Σήμερα, εν μέσω της διευρυνόμενης κρίσης χρέους της Ευρώπης, οι ρυθμιστικές αρχές από 27 χώρες αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τα τεστ, που θα επαναληφθούν του χρόνου. Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο όσο οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. και οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν απρόθυμοι να παραχωρήσουν την επίβλεψη των τραπεζών σε μια κεντρική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Nicolas Veron, της εταιρίας οικονομικών ερευνών Bruegel.

«Ο χρηματοοικονομικός εθνικισμός απέτρεψε τα τεστ από το να είναι αξιόπιστα ή πραγματικά χρήσιμα», δηλώνει ο κ. Veron, που σημειώνει ότι «τα κράτη βλέπουν τα τεστ των τραπεζών ως ένα παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών και όχι ως έναν τρόπο για να διασφαλίσουν το κοινό όφελος της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Σύμφωνα με τον πρώην τραπεζίτη της Citigroup, κ. Peter Hahn, για να είναι πιο αξιόπιστα, τα επόμενα stress tests των τραπεζών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τον κίνδυνο χρεοκοπίας ενός κράτους - κάτι όμως που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι πρόθυμα να κάνουν όλα τα κράτη.

«Το concept της χρεοκοπίας ενός κράτους της Ευρώπης και η πιθανή αδυναμία να υποστηριχτούν οι τράπεζες αποτελούν τα βασικά ζητήματα για τις αγορές», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς τα τεστ συντονίστηκαν από τη CEBS (Committee of European Banking Supervisors), ένα φόρουμ εθνικών αρχών, το οποίο την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα μετονομαστεί σε European Banking Authority.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Hahn, η ομάδα αυτή δεν θα έχει αρκετή ισχύ για να διεξαγάγει επιτυχημένα τεστ την επόμενη φορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η CEBS διαθέτει μόλις 30 εργαζομένους, έναντι των 3.300 που εργάζονται στη βρετανική αρχή Financial Services Authority.

«Είναι μια πολύ μεγάλη αποστολή για μια πολύ μικρή ομάδα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «θα εξαρτηθεί από το τι (στοιχεία) θα δώσουν οι τράπεζες και από το τι (στοιχεία) θέλουν οι πολιτικοί ή οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών να δώσουν οι τράπεζες».

Καθώς η Ε.Ε. παρείχε πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, θα πρέπει να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο στον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν αυτές τις οικονομίες, σύμφωνα με την κ. Barbara Matthews, διευθύντρια της BCM International Regulatory Analytics LLC και πρώην διπλωματική ακόλουθο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας στην Ε.Ε.

«Οι policy makers πρέπει να είναι πολύ πιο φιλόδοξοι στους ορισμούς του τι αποτελεί ένα σενάριο stress, με βάση αυτά που ήδη συμβαίνουν φέτος», δηλώνει η ίδια, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2011 για να γίνουν τα νέα tests, αφού «οι τράπεζες περνάνε τώρα αυτά τα stress tests».

Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, κ. Carlos Egea, θεωρεί πως οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν μια διαφανή και ομοιόμορφη ανάλυση των assets, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς εταιρίες και ιδιώτες ανά γεωγραφική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jonathan Faull, δήλωσε πως ο νέος γύρος των stress tests θα είναι «απαιτητικός», είναι πιθανό στις μετρήσεις να μη συμπεριληφθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v