Φορολογικές ”μάχες” στην Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση

Επιτείνεται ο ”φορολογικός ανταγωνισμός” στην Ε.Ε. μετά την είσοδο των 10 νέων μελών, που μειώνουν τους φόρους επιχειρήσεων για να προσελκύσουν επενδύσεις. Ο μέσος όρος του φόρου επιχειρήσεων στην Ε.Ε. μειώθηκε πέρσι στο 31,7%, έναντι 32,5% το 2002 και 39% το 1996.

Φορολογικές ”μάχες” στην Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση
Τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε επιπλέον περικοπές στους επιχειρηματικούς φόρους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την ”πίτα” των ευρωπαϊκών επενδύσεων, ασκώντας έτσι πιέσεις για μείωση των φόρων στα ισχυρά μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο μέσος όρος του φόρου επιχειρήσεων στις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στα νέα μέλη της Ε.Ε. κινείται στο 19%, έναντι 38% στη Γερμανία και 34% στη Γαλλία.

”Οι εποχές της υψηλής φορολόγησης επιχειρήσεων ανήκουν στο παρελθόν”, αναφέρει στέλεχος της Pictet & Cie στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι ”ο φορολογικός ανταγωνισμός θα αυξηθεί εξαιτίας –τουλάχιστον εν μέρει- της μείωσης των επιχειρηματικών φόρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη”.

Ήδη, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας και της Ουγγαρίας, που μαζί με τις Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, καθώς και τις Κύπρο και Μάλτα, εντάχθηκαν στην κοινότητα τον περασμένο μήνα, έχουν προωθήσει επιπλέον μειώσεις στους φόρους επιχειρήσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες φορολογικών ελαφρύνσεων εξαιτίας των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους, έχουν ”απαντήσει” σε αυτή την πρόκληση με κοινή δήλωσή τους στις 13 Μαΐου, όπου αναφέρεται ότι η Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους είτε να συμβιβαστεί με λιγότερη βοήθεια από τη Δυτική Ευρώπη, για να επέλθει ισορροπία.

Τα ποσά που επενδύθηκαν στις οκτώ νέες χώρες της Ε.Ε. από την Ανατολική Ευρώπη από το 1990 και μετά είχαν φτάσει το 2002 στα 134 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το 1990, τη χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, το μέγεθος ήταν μόλις 2,2 δισ. δολ.

Πέρσι οι εν λόγω οκτώ χώρες εξασφάλισαν 274 επενδυτικά έργα, δηλαδή 14% του ευρωπαϊκού συνόλου έναντι 12% το 1999, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του οίκου Ernst & Young.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ”απαντούν” στην πρόκληση. Η Φινλανδία ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης του φόρου επιχειρήσεων στο 26% από 29%, ενώ η Αυστρία έχει προγραμματίσει μείωση 9 ποσοστιαίων μονάδων στο 25% από το 2005, για να περιοριστεί η έξοδος θέσεων εργασίας προς τα ανατολικά.

Η Πορτογαλία προχώρησε σε μείωση των φόρου επιχειρήσεων στο 25% από 30%, ενώ η Ελλάδα προγραμματίζει μείωση του φόρου επί των αδιανέμητων κερδών επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 25%. Ο μέσος όρος φόρου επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε πέρσι στο 31,7% έναντι 32,5% το 2002 και 39% το 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου KPMG.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ευρώπη, προχώρησαν σε μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 34% το 1986, πυροδοτώντας κύκλο ανάλογων περικοπών στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v