Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Οι αποδοχές τραπεζιτών στο "στόχαστρο"

Οι αποδοχές των τραπεζιτών αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοοικονομικών ομίλων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών του G20. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

G20: Οι αποδοχές τραπεζιτών στο στόχαστρο
Οι αποδοχές των τραπεζιτών αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοοικονομικών ομίλων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών του G20. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου από το Pittsburgh των ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν υπέρ της επιβολής για συγκεκριμένα όρια στις αποδοχές των τραπεζιτών αλλά και της σύνδεσης σχετικά με την απόδοση, την παραγωγικότητα και τους μισθούς για τα στελέχη των χρηματοοικονομικών ομίλων.

Σχεδόν απόλυτα βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας για το όλο θέμα εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Peer Steinbruck.

Σε δήλωσή του προς το G20, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jose-Manuel Barroso φρόντισε να επισημάνει: "Οι Ευρωπαίοι έχουν πραγματικά τρομοκρατηθεί από τις τράπεζες και κυρίως από το ύψος των αποδοχών των στελεχών τους. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Χρειάζεται συντονισμένη δράση προκειμένου το όλο θέμα να λυθεί".

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama επιθυμεί συμφωνία για τη δημιουργία σκληρότερων εποπτικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου "να δοθεί ένα τέλος στην απληστία που οδήγησε στην άβυσσο της κρίσης".

Στην ατζέντα των ηγετών περιλαμβάνονται και διαπραγματεύσεις για θέματα που αφορούν στα έκτακτα προγράμματα στήριξης. Όπως αναφέρουν οι "Financial Times" στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται ότι θα υπάρξει ειδική αναφορά στην οποία οι ηγέτες θα σημειώνουν πως "είναι ακόμη νωρίς για απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης" καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει μεν βελτιώσει την πορεία της, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την ύφεση.

Ταυτόχρονα, , στο κοινό ανακοινωθέν αναμένεται ότι θα υπάρξει αναφορά για την ανάγκη "περισσότερο ισορροπημένης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο", και αυτό θα είναι βασικός στόχος της αμερικανικής πλευράς. Άλλωστε, σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Obama προς τους υπόλοιπους ηγέτες στις αρχές της εβδομάδας -και η οποία δημοσιεύτηκε στο Reuters- αναφέρει ότι αρκετές οικονομίες της υφηλίου θα πρέπει να αλλάξουν τον προσανατολισμό τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οικονομίες όπως της Κίνας και της Γερμανίας θα χρειαστεί να πάψουν να στηρίζουν την ανάπτυξή τους αποκλειστικά στην εξαγωγική τους δραστηριότητα και να υπολογίζουν στην εγχώρια κατανάλωση. Αντιστοίχως, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των αποταμιεύσεων αλλά και για τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους.

Η μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν έχουν και τόσο κοινές απόψεις, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν ενίσχυση της δύναμής τους στο εσωτερικό του διεθνούς οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v