Γερμανία: Πτώση του δείκτη ZEW για πέμπτο μήνα

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η στασιμότητα στις καταναλωτικές δαπάνες και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αμφισβητεί την ισχύ της γερμανικής οικονομίας.

Γερμανία: Πτώση του δείκτη ZEW για πέμπτο μήνα
Η εμπιστοσύνη στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η στασιμότητα στις καταναλωτικές δαπάνες και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αμφισβητεί την ισχύ της γερμανικής οικονομίας.

O δείκτης αποτύπωσης των οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία, ZEW, που ανακοινώνει κάθε μήνα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung), συνέχισε να υποχωρεί τον Μάιο του 2004 και διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες, έναντι των 49,7 μονάδων του Απριλίου αλλά και της μέσης εκτίμησης των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη διολίσθηση του δείκτη κοντά στις 49 μονάδες.

Αν και η διολίσθηση του δείκτη ZEW συνεχίστηκε, εντούτοις η πτώση αυτή την φορά ήταν μικρότερη από εκείνη που είχε συντελεσθεί έναν μήνα νωρίτερα όποτε και ο εν λόγω δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 7,9 μονάδες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος ZEW, Dr. Wolfgang Franz, η μείωση του δείκτη ZEW τους τελευταίους πέντε μήνες, θέτει υπό αμφιβολία την ταχύτητα και τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, αν και ακόμα διατηρείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των 313 αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτού του μήνα.

Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης του Μαΐου ήταν η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι εντεινόμενοι φόβοι περί αύξησης των επιτοκίων αλλά και η συνεχιζόμενη πολύ χαμηλή εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία, κάτι που συντέλεσε και στην επιδείνωση του ποσοστού εκείνων που απαισιοδοξούν για την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας παρά τον υψηλότερο του αναμενόμενου (έστω και λίγο) ρυθμού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο 2004 και την ευρωστία των εξαγωγών.

Οσον αφορά τις οικονομικές προσδοκίες στο επίπεδο της ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ένδειξη του Απριλίου και διαμορφώνεται πλέον στις 59,2 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v