Στο 1,7% ο πληθωρισμός Μαρτίου στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάρτιο στο 1,7%, παραμένοντας πάντως για 3ο επάλληλο μήνα κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat για 1,6%, αλλά ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις των ιδιωτών αναλυτών.

Στο 1,7% ο πληθωρισμός Μαρτίου στην ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάρτιο στο 1,7%, παραμένοντας πάντως για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν 0,7% από τον Φεβρουάριο. Η οριστική αυτή εκτίμηση του πληθωρισμού είναι υψηλότερη από την προκαταρκτική μέτρηση που αναφερόταν σε ποσοστό 1,6%, αλλά είναι ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των ιδιωτών αναλυτών.

Η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ δίνει στην τράπεζα μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων, αλλά πάντως η αδυναμία της ευρωπαϊκής ζήτησης αποτρέπει μια τέτοια κίνηση.

Στο 12μηνο μέχρι τον Μάρτιο εκδηλώθηκε ανάπτυξη στον τιμάριθμο του κλάδου υπηρεσιών 2,5% και 3,1% του κλάδου τροφίμων, που ήταν και οι βασικές πηγές της αύξησης στον συνολικό δείκτη. Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 2,0%.

Κατά τον μήνα Μάρτιο η ανάπτυξη του πληθωρισμού στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε με αύξηση μόλις 0,1% από τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 1,3% και τροφίμων 0,8%.

Σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Ελλάδα, σε ποσοστό 2,9%, και ακολούθησε η Ιταλία με 2,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Φινλανδία (0,4%).

Σταθερή παρέμεινε η εκτίμηση της Eurostat για την ανάπτυξη δ’ τριμήνου, καθώς οριστικοποιήθηκε το ποσοστό ανάπτυξης 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 0,6% σε ετήσια βάση. Η Eurostat υποβάθμισε το ποσοστό βελτίωσης της κατανάλωσης κατά το τελευταίο τρίμηνο 2003 σε μηδενικό από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,1%.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το ΑΕΠ α’ και β’ τριμήνου, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 0,3% και 0,7% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v