JCF: Η επόμενη μέρα των συγχωνεύσεων στην Ευρώπη

Η JCF, ο ευρώπαϊκός επενδυτικός οίκος, προβλέπει εκτίναξη των συγχωνεύσεων στην Ευρώπη το 2004 με άξονα τον τραπεζικό τομέα, τα τρόφιμα και τον φαρμακευτικό κλάδο.

JCF: Η επόμενη μέρα των συγχωνεύσεων στην Ευρώπη
Ο πυρετός των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα και στην κινητή τηλεφωνία στις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές και στην Ευρώπη ότι το 2004 θα αποτελέσει σταθμό στην επενδυτική πολιτική των εταιριών που εξέρχονται από μια τριετή επιβράδυνση της οικονομία και στοιχηματίζουν σε αύξηση των κερδών στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Οι πλέον δραστήριες εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν την τριετία της στασιμότητας για να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητές τους, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να αυξήσουν την απόδοση κερδών, ώστε να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις τον ανταγωνισμό, με τα πρώτα στοιχεία ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών των εταιριών αυτών προσφέρουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου στο αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις μετοχές των εταιριών που αναμένεται να αποτελέσουν τη ”λεία” των επιθετικών κινήσεων των εταιριών που αναζητούν μια άμεση επέκταση στην αγορά.

Η εκτίναξη των εξαγορών και συγχωνεύσεων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2003, ήταν αντίστοιχη με αυτή του Οκτωβρίου του 2000, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η αγορά άρχισε να επανέρχεται σταδιακά στις παλιές καλές μέρες της επιτάχυνσης των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η JCF Group εκτιμά ότι η διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών στην Ευρώπη, όπως απέδειξε το γεγονός ότι τη συγχώνευση των 58 δισ. δολαρίων ανάμεσα στην JP Morgan και την Bank One την ακολούθησε στην Ευρώπη η προσπάθεια εξαγοράς της Aventis από τη Sanofi – Synthelabo για 47 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της JCF Group εκτιμούν ότι στην Ευρώπη συντρέχουν περαιτέρω λόγοι, σε σχέση με τις ΗΠΑ, για επιτάχυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα, όπως η απελευθέρωση της αγοράς κοινής ωφελείας ή όπως η αλλαγή της νομοθεσίας σε ορισμένες χώρες, με άξονα το τέλος των εγγυήσεων των πιστώσεων των τοπικών και περιφερειακών γερμανικών τραπεζών από την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Οι διορατικοί επενδυτές αναζητούν ήδη εδώ και καιρό τις μετοχές των εταιριών που μπορεί να αποτελέσουν θύματα της ”λείας” μεγαλύτερων εταιριών.

Η γαλλική Vivendi Universal, που ελέγχει την εταιρία κινητής τηλεφωνίας SFR, αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο της Vodafone, αφού ήδη προηγούμενη συμφωνία επιτρέπει την κατάθεση φιλικής εξαγοράς του γαλλικού ομίλου.

Στο Παρίσι πάντα, ενισχύονται οι φήμες για εξαγορά της Danone από την ολλανδο-αμερικανική Unilever, όπως επίσης και της Alstom από τη γερμανική Siemens, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακού τομέα και του μεταφορικού πόλου στον τομέα των σιδηροδρομικών εξοπλισμών.

Ο ευρωπαϊκός φαρμακευτικός τομέας θα επιφυλάξει αρκετές εκπλήξεις, εκτιμά η JCF Group, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά της Sanofi – Synthelabo για την εξαγορά της Aventis, θα έχει ως πρώτο ”θύμα” την εξαγορά της Roche από την Novartis, εάν η τελευταία δεν εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ίδια την Aventis.

O γερμανικός τραπεζικός τομέας αναμένεται εδώ και αρκετό καιρό ότι θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα των μεγάλων συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, κυρίως γιατί αυτές θα πραγματοποιηθούν με τις άμεσες ευλογίες της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Η Bayerische HypoVereinsBank και η Commerzbank αναμένεται να οδηγηθούν σε ”αμυντική” συγχώνευση, για να αποφύγουν την εξαγορά τους από ”ξένο”, πιθανώς αμερικανικό τραπεζικό όμιλο.

Η Deutsche Bank, που πρόσφατα επέδειξε ότι ξεπέρασε τα χειρότερα, με την άμεση παρέμβαση του καγκελάριου Σρέντερ, δεν αποκλείεται να βρεθεί τελικά κάτω από την ”ομπρέλα” της Citigroup.

Ελάχιστοι στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας θα καταφέρει να διατηρεί τα στεγανά και τους ασφυκτικούς ελέγχους στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, και ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο της Parma-crack, όπως επονομάστηκε η πτώχευση της Parmalat.

Οι τοπικές – περιφερειακές ισχυρές τράπεζες Banca Popolare di Lodi και η Banca Popolare di Intra, αναμένεται να χάσουν σύντομα την αυτονομία τους, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσει η Cassa di Firenze, για την οποία ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον η San Paolo.

H Merrill Lynch πάντως προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη συγχώνευση των τριών ιταλικών τραπεζικών κολοσσών Capitalia, Banca Nazionale del Lavoro και Monte dei Paschi di Siena, θα ολοκληρωθεί μόνο μετά το τέλος των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών, εξαιτίας των πολιτικών εξαρτήσεων των τραπεζικών αυτών ιδρυμάτων.

Η JCF Group προτείνει στους επενδυτές να διατηρήσουν την έκθεσή τους στην Aventis, την HypoVereinsBank, την Capitalia, την Commerzbank και την Banca Popolare di Intra.

Ο ευρωπαϊκός επενδυτικός οίκος συμβουλεύει στους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στην Cassa Firenze, την Danone, την Roche και την Vivendi Unicersal.

Αντίθετα, προειδοποιεί τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στην Alstom και την Banca Popolare di Lodi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v