Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 10 καλύτερες και χειρότερες μετοχές του S&P500

Εταιρίες φθηνών καταναλωτικών ειδών και ο -παραδοσιακά αμυντικός- κλάδος υγείας, κυριαρχούν στο Top10 του S&P 500 για το 2008. Η λίστα με τους χαμένους βρίθει ονομάτων του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι 10 καλύτερες και χειρότερες μετοχές του S&P500
Καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στις φθηνότερες δυνατές εναλλακτικές λύσεις για τα ψώνια τους, όσον αφορά στα απαραίτητα μέχρι τα παιχνίδια των παιδιών τους, κάποιες μετοχές εταιριών λιανικής κατέχουν περίοπτες θέσεις στο Top10 του S&P 500.

Ο κλάδος υγείας, μια κλασική αμυντική τοποθέτηση σε bear markets, επίσης έχει κυρίαρχη θέση στη λίστα με τους κερδισμένους. Και, αν και η ετυμηγορία έχει κοινοποιηθεί για τις τραπεζικές μετοχές, που καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις μεταξύ των μεγάλων "χαμένων" του έτους, υπάρχουν και αρκετές εκπλήξεις μεταξύ των καλύτερων και χειρότερων του S&P.

Ακολουθεί η λίστα του MarketWatch με τους 10 μεγάλους κερδισμένους και χαμένους του S&P 500 στο 2008, μέχρι σήμερα:

Top 10

1) Rohm and Haas Co. (πρώτες ύλες), άνοδος 32,98%. Ο όμιλος χημικών εξαγοράστηκε προς κοντά 19 δισ. δολ. από την Dow Chemical. Τα ειδικά χημικά προϊόντα που κατασκευάζει θεωρούνται πιο σταθερή επένδυση από τα γενικά χημικά που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση. Η διολίσθηση του πετρελαίου έχει επίσης ευνοήσει τις χημικές εταιρίες.

2) UST (ευρείας κατανάλωσης), άνοδος 26,20%. Η εταιρία προϊόντων καπνού και οίνου, εξαγοράστηκε από την Altria. Οι μετοχές καπνού εμφανίζουν "outperform", καθώς οι επενδυτές αναζητούν και υψηλά μερίσματα.

3) Family Dollar Stores (πρώτης ανάγκης) άνοδος 23,14%. Η μετοχή της εταιρίας προσφορών ειδών πρώτης ανάγκης, θεωρείται αμυντική τοποθέτηση στο αδύναμο οικονομικό περιβάλλον και, χάρη στη σώφρονα διαχείριση κεφαλαίων, αναμένεται να έχει πολύ καλή ταμειακή ροή το 2009.

4) Amgen (υγεία) άνοδος 24,87%. Χάρη στην επιτυχία των σκευασμάτων για την αναιμία, η μετοχή ευνοήθηκε από την ευρύτερη τάση υπέρ της βιοτεχνολογίας και του κλάδου υγείας, που είναι κλασικό αμυντικό "παιχνίδι" σε καιρούς πτώσης.

5) Barr Pharmaceuticals (υγεία) άνοδος 23,45%. Η εταιρία σκευασμάτων γενικής χρήσης δέχτηκε να εξαγοραστεί από την Teva Pharmaceuticals προς 9 δισ. δολ.

6) Wal-Mart Stores (ευρείας κατανάλωσης) άνοδος 15,63%. Ο όμιλος προσφορών λιανεμπορίου ευνοήθηκε από τη στροφή των καταναλωτών προς τις φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για τις βασικές ανάγκες τους.

7) Celgene (υγεία) άνοδος 10,3%. Οι πωλήσεις της βιοτεχνολογικής εταιρίας, που ειδικεύεται στις θεραπείες του καρκίνου, αναμένεται να φθάσουν στα 2 δισ. δολ. φέτος.

8) H&R Block (υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης) άνοδος 10%. Η εταιρία υπηρεσιών φορολογικής προετοιμασίας ευνοήθηκε από τη διακοπή της λειτουργίας του βραχίονα στεγαστικών δανείων subprime.

9) Hasbro (κατανάλωση) άνοδος 9%. Η εταιρία κατασκευής παιχνιδιών όπως το Scrabble και η Monopoly, ευνοείται από την απομάκρυνση των καταναλωτών από τα βιντεοπαιχνίδια και τα ακριβά gadgets και τη στροφή προς τα φθηνότερα παιχνίδια ψυχαγωγίας.

10) Southwestern Energy (ενέργεια) άνοδος 9%. Παρά την πτώση στις τιμές φυσικού αερίου, τα έσοδα διπλασιάστηκαν καθώς η παραγωγή αυξήθηκε 76%.

Bottom 10

1) American International Group (χρηματοοικονομικά) πτώση 97%. Ο ασφαλιστικός όμιλος, που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διασώθηκε από την κυβέρνηση με 150 δισ. δολ. όταν κόντεψε να καταρρεύσει εξαιτίας επισφαλών στεγαστικών δανείων.

2) XL Capital (χρηματοοικονομικά) 93,54%. Ο ασφαλιστικός όμιλος έχει τεθεί προς πώληση. Τον Νοέμβριο ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημίες 1,65 δισ. δολ.

3) Genworth Financial (χρηματοοικονομικά) πτώση 89,94%. Η εταιρία ασφαλειών ζωής και περιουσίας υπέστη πλήγμα λόγω ζημιών από επενδύσεις και ανησυχίες για τα κεφάλαιά της. Έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την Interbank fsb.

4) American Capital (χρηματοοικονομικά) πτώση 89,88%. Εταιρία που επενδύει σε μεσαίες επιχειρήσεις.

5) ProLogis (χρηματοοικονομικά) 88,49%. Εταιρία επενδύσεων σε real estate, βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και μεγάλης μόχλευσης.

6) National City (χρηματοοικονομικά) 87,65%. Τράπεζα του Οχάιο που εξαγοράστηκε από την PNC Financial Services προς 5 δισ. δολ.

7) Liz Claiborne (κατανάλωση) πτώση 86,73%. Κατόπιν βύθισης της κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της επιδείνωσης του περιβάλλοντος για όλους τους λιανεμπόρους, η εταιρία ρουχισμού αντικαταστάθηκε στον Standard & Poor's 500.

8) Wachovia (χρηματοοικονομικά) 85,06%. Η τράπεζα εξαγοράστηκε από τη Wells Fargo Co.

9) Developers Diversified Realty (κατασκευές) πτώση 84,57%.

10) Hartford Financial Services Group Inc (χρηματοοικονομικά) πτώση 81,80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v