HSBC: ”Χτισμένη στην άμμο” η ανάκαμψη των ΗΠΑ

Χρόνο να σκεφτούν εκτιμά η HSBC ότι έδωσαν στις ”αρκούδες” της Wall Street τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία από τα macro των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι ”χτισμένη στην άμμο”. Τι τιμή-στόχο έχει θέσει ο οίκος για τον S&P-500 την περίοδο 2003-2004 και τι προβλέπει για τις ευρωαγορές.

HSBC: ”Χτισμένη στην άμμο” η ανάκαμψη των ΗΠΑ
”Χτισμένη στην άμμο” φαίνεται να είναι κατά την HSBC η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τόσο από το εταιρικό όσο και από το μακροοικονομικό πεδίο.

Σε report του διεθνούς επενδυτικού οίκου με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου και τίτλο ”Strategy Ideas: Bears at bay?”, τονίζεται ότι, αντιστοίχως, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν εφέτος, χάρη σε μια σειρά από λόγους, οι οποίοι όμως του χρόνου δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η HSBC προβλέπει κάμψη των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2004.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του οίκου αναθεώρησαν προς τα επάνω την τιμή-στόχο που έχουν θέσει για τον S&P-500 στις 1.000 μονάδες από 950 προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα τις 1.050 μονάδες για το 2004.

Σύμφωνα με την HSBC, τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, όπως τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ”χρόνο” στις ”αρκούδες” προκειμένου να ”σκεφτούν” καλύτερα τι μέλλει γενέσθαι εφεξής στη μεγαλύτερη αγορά και οικονομία του κόσμου, η οποία εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν ότι υπάρχουν κι εξίσου αρκετές διαφορές με εκείνη την περίοδο. Ενδεικτικό το παράδειγμα του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συρρικνώθηκε, ενώ τώρα εν αντιθέσει διογκώνεται.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, επίσης, κατόρθωσαν τότε να αποπληρώσουν ένα σημαντικό μέρος των χρεών τους, κάτι που σήμερα τουλάχιστον δεν συμβαίνει. Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στις εισροές κεφαλαίων έδειξαν ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά (τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν τη βασικότερη πηγή αποταμίευσης μιας οικονομίας) μετουσιώθηκαν σε δανειστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κάτι αντίστοιχο ας επισημανθεί ότι δεν συνέβαινε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Ως εκ τούτου, η HSBC θεωρεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους των ΗΠΑ καθιστούν την αμερικανική οικονομία ιδιαιτέρως ευάλωτη σε οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αναλυτές της προβλέπουν ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσουν στο 2,5% στο δ΄ τρίμηνο και θα παραμείνουν κοντά σε αυτά τα επίπεδα και την επόμενη χρονιά.

Στο εταιρικό πεδίο, οι ειδήμονες του οργανισμού υπογραμμίζουν ότι το 50% και πλέον των ρυθμών αύξησης των κερδών ανά μετοχή των αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων (που σημείωσαν και τα εντυπωσιακότερα μεγέθη) στο γ΄ τρίμηνο προήλθε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό των ζημιών της Lucent Technologies. Ο τομέας των εταιριών πετρελαίου ευνοήθηκε από τις υψηλές τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ”πίσω” από την ανάπτυξή τους βρέθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τομέας της καταναλωτικής πίστης.

Η HSBC θεωρεί ότι η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των πωλήσεων των εταιριών, που ήταν κυρίαρχη και το 2003, ενδεχομένως να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Στο σημείο αυτό εκφράζεται εντόνως η ανησυχία ότι η εξασθένηση του δολαρίου δεν θα μπορέσει τελικώς να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την αδυναμία των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους (pricing power).

Η πεποίθηση λοιπόν αυτή μπορεί συμπερασματικά να δικαιολογήσει και τη στάση επιφυλακτικότητας που τηρεί ο επενδυτικός οίκος απέναντι στις περιορισμένες προοπτικές ανόδου της αμερικανικής αγοράς την επόμενη χρονιά. Την ίδια όμως στιγμή είναι έκδηλη η προτίμησή του για τις ευρωαγορές, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις στην περιοχή είναι πολύ πιο λογικές σε σχέση με τη Wall Street, με αποτέλεσμα να προβλέπονται υπεραποδόσεις για τους ευρωπαϊκούς τίτλους εντός των 12 επόμενων μηνών. Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί και η τιμή-στόχος που έχει τεθεί για τον Eurotop 300, στις 1.100 μονάδες.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v