Η ατζέντα Ecofin - Eurogroup

Περίοπτη θέση στην ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη, κατέχει η συζήτηση για τα ”υπερβολικά ελλείμματα” της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η ατζέντα Ecofin - Eurogroup
Περίοπτη θέση στην ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη, κατέχει η συζήτηση για τα ”υπερβολικά ελλείμματα” της Γαλλίας και της Γερμανίας.



Ειδικότερα, στο Συμβούλιο Εurogroup, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, θα συζητηθούν οι δύο συστάσεις της Επιτροπής για Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη Γαλλία, σύμφωνα με τα Άρθρα 104.8 και 104.9. Η Επιτροπή έχει καταθέσει παρόμοιες Συστάσεις και για τη Γερμανία.

Το θέμα που αφορά στην ”Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης” θα συζητηθεί και στο Ecofin. Η Επιτροπή θα καταθέσει προς έγκριση προτάσεις για Αποφάσεις του Συμβουλίου σύμφωνα με τα άρθρα 104(8) και 104(9) της Συνθήκης.

Οι Αποφάσεις βάσει του Α.104(8) διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις δύο χώρες προς συμμόρφωση με τις Συστάσεις που τους απευθύνθηκαν βάσει του άρθρου 104(7) αποδείχθηκαν ανεπαρκή ως προς τη μείωση του υπερβολικού αιτήματος. Οι Αποφάσεις βάσει του Α.104(9) τις καλούν να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση.

Στα θέματα του Eurogroup περιλαμβάνεται επίσης η επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων και των μακροοικονομικών πολιτικών, όπου θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις και οι μακροοικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών.

Καμία μεγάλη αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες, εντός της Ευρωζώνης, δεν πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία συνάντηση του ΕUROGROUP, επισημαίνεται σχετικά από το ΥΠΕΘΟ, ενώ τονίζεται ότι οι βασικοί δείκτες και τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι η μεταστροφή στην οικονομική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.



Εξάλλου, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ECOFIN, που συνεδριάζει αύριο, συμπεριλαμβάνονται οι ”χρηματοοικονομικές υπηρεσίες”, όπου προβλέπεται να συζητηθεί Σχέδιο Οδηγίας για την εναρμόνιση των απαιτήσεων διαφάνειας στην πληροφόρηση σχετικά με τους εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί για διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και για την τροποποίηση της Οδηγίας 2001/34/ΕΚ.

Οσον αφορά στη ”Φορολογία”, προβλέπεται η συζήτηση του ”Κώδικα Δεοντολογίας”, καθώς το θέμα αυτό αφορά στα αθέμιτα φορολογικά καθεστώτα των υπό ένταξη κρατών-μελών. Η Ομάδα εργασίας για τον Κώδικα Δεοντολογίας έχει αποφασίσει ποια από τα αθέμιτα φορολογικά καθεστώτα θα πρέπει να καταργηθούν από τα κράτη αυτά.

Επίσης όσον αφορά στο θέμα ”ΦΠΑ - Μειωμένοι συντελεστές”, θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επιδιώκεται η γενική αναθεώρηση των μειωμένων συντελεστών, με στόχο τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή αποκλειστικά και μόνο για την άρση δυσμενούς μεταχείρισης σε βάρος ορισμένων Κ-Μ και την εξασφάλιση ομοιομορφίας με την εκλογίκευση των παρεκκλίσεων. Οι παρεκκλίσεις είτε εντάσσονται στο παράρτημα Η, είτε ορισμένες καταργούνται, είτε διατυπώνονται σαφέστερα, αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του ΥΠΕΘΟ.

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν οι τροποποιήσεις που πρέπει να επέλθουν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του καταλόγου των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν στην Εαρινή Έκθεση με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Οκτωβρίου 2003.

To θέμα συζητήθηκε στο ΕCOFIN (5.11.03), στο οποίο τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης των βασικών δεικτών του συνοπτικού καταλόγου με συμπερίληψη δεικτών που θα καταγράφουν την οικονομική μεταρρύθμιση.

Οσον αφορά στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρυξελλών, προβλέπονται τα εξής:

α) Ευρωπαϊκή Δράση για την Οικονομική Μεγέθυνση.

* Έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση η οποία καταρτίσθηκε από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, μετά και τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν κατά τη συζήτηση της ενδιάμεσης έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Η τελική έκθεση θα αποτελέσει τη συνεισφορά του συμβουλίου ΕCOFIN στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Η έκθεση τονίζει τη σημασία της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού της Ένωσης μέσω υψηλότερων επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, λαμβανομένων πάντα υπόψη των Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών Οικονομικής Πολιτικής και των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κύριοι άξονες της Πρωτοβουλίας είναι οι επενδύσεις σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα και σε Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία, καθώς και η άμεση χρηματοδότηση μιας σειράς έργων ”ταχείας έναρξης”.

* Δημοσιονομικοί κανονισμοί για τα ΤΕΝ

Θα εξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης των έργων που εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η δυνητική συνεισφορά των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίησή τους (κοινοτικοί, εθνικοί και ιδιωτικοί) υπό το πρίσμα της επιταγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2003 για επιτάχυνση της εφαρμογής των ΤΕΝs ως καθοριστικό στοιχείο της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη.

β) Εντολές ΕΤΕπ και Ευρύτερη Ευρώπη.

* Εντολή για εξωτερικές δράσεις και Ταμείο Εγγυήσεων: ενδιάμεση αναθεώρηση

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η έκθεση που αφορά την αναθεώρηση της Εντολής της ΕΤΕπ και του Ταμείου Εγγυήσεων για Εξωτερικές Δράσεις. Βασικές συνιστώσες της αναθεώρησης είναι η μικρή αύξηση του συνολικού επιπέδου δανεισμού, η ενδυνάμωση της Διευκόλυνσης για Ευρωμεσογειακές επενδύσεις και της Εταιρικής Σχέσης (FEMIP) και η επέκταση της εξωτερικής Εντολής στα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη. Επίσης, η επιστροφή των πόρων του Ταμείου Εγγυήσεων που αφορούσαν τα υπό ένταξη μέλη στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

* Εξέταση του ευρωμεσογειακού επενδυτικού φορέα της ΕΤΕπ.



Θα κατατεθεί προς έγκριση η έκθεση που αφορά το μέλλον και τις προοπτικές της Διευκόλυνσης για Ευρωμεσογειακές επενδύσεις και την Εταιρική Σχέση (FEMIP). Σύμφωνα με την έκθεση, το FEMIP συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση προς τις μεσογειακές χώρες και ειδικά στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό ποσό με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν επενδυτικά σχέδια σε αυτές τις χώρες ανήλθε στο ύψος των 1.8 δισ. ευρώ, 60% του οποίου διατέθηκε από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v