Απόλυτη στήριξη των τραπεζών από την ΕΕ

Άμεση αναμόρφωση λογιστικών προτύπων, αγορά "τοξικών" παγίων τραπεζών, εγγύηση διατραπεζικών δανείων και "άπλετη" παροχή κεφαλαίων αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις ΔΝΤ - G7.

Απόλυτη στήριξη των τραπεζών από την ΕΕ
Άμεση αναμόρφωση λογιστικών προτύπων, αγορά "τοξικών" παγίων τραπεζών, εγγύηση της ρευστότητας του συστήματος και "άπλετη" παροχή κεφαλαίων αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, υιοθετώντας ουσιαστικά το σχέδιο Brown.

Την κοινή δράση αλλά και περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα που καλούνται να λάβουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επισήμαναν σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνόδου, οι κ. Nicolas Sarkozy, Jose Manuel Barroso και Jean-Claude Trichet.

Όπως τόνισε ο κ. Sarkozy, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν "τοξικά" πάγια των τραπεζών και να εγγυηθούν τα διατραπεζικά δάνεια, με αντάλλαγμα απόκτηση μεριδίου τους, με την εν λόγω πολιτική να εφαρμόζεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Υπογραμμίζοντας τη "θαυμαστή ενότητα" που επικράτησε στη σύνοδο -αναφέροντας ότι "τώρα μιλά και πράττει η Ενωμένη Ευρώπη"- ο κ. Sarkozy επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες που αποφασίστηκαν στη σύνοδο θα μπορούν να "προσαρμοστούν" στην πραγματικότητα και στις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους, ενώ πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από την πλευρά τόσο της Γαλλίας όσο και των υπόλοιπων κρατών-μελών για τα ακριβή μέτρα που θα λάβουν.

Εξαιρετικής σημασίας οι δηλώσεις του κ. Barroso, ο οποίος αποκάλυψε ότι η αναμόρφωση των λογιστικών προτύπων θα πραγματοποιηθεί εντός του δ΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει την ειδική πρόταση για το όλο θέμα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Παράλληλα, κάλεσε και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης (δηλαδή αυτά εκτός ευρωζώνης) να υιοθετήσουν το παράδειγμα των "15" και της Βρετανίας.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξης της συνόδου (στις 18:00 ώρα Ελλάδος), τονίζεται χαρακτηριστικά ότι "οι επιπτώσεις των πιστωτικών αγορών απειλούν σε ορισμένες περιπτώσεις την άμεση επιβίωση τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία είναι απόλυτα απαραίτητα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

Η Ε.Ε., η ευρωζώνη και οι κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής καλούνται να συμφωνήσουν στα ακόλουθα μέτρα:

α. Εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση. 
β. Δημιουργία συγκεκριμένων διαύλων μέσω των οποίων θα λάβουν χώρα οι ενέσεις ρευστότητας. 
γ.  Επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες ούτως ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η ορθή λειτουργία του διατραπεζικού δανεισμού. 
δ.  Εφαρμογή με κατάλληλο τρόπο των υπαρχουσών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τραπεζών, υπό το πρίσμα ότι οι τρέχουσες συνθήκες πολύ απέχουν από το "φυσιολογικό". 
ε. Εντατικοποίηση της άμεσης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών ευρωζώνης και Ε.Ε.

-- Έκκληση στην ΕΚΤ

Οι ηγέτες της ευρωζώνης απευθύνουν έκκληση προς την ΕΚΤ, τις κινήσεις της οποίας χαρακτηρίζουν "απόλυτα ορθές και υποστηρικτικές" για την ομαλοποίηση του συστήματος, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς εμπορικών ομολόγων (commercial papers) ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Fed.

Με τον τρόπο αυτόν, επισημαίνουν, θα στηριχτεί η χρηματοδότηση όχι μόνο των τραπεζών αλλά του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Αγορές χρήματος

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να δημιουργήσουν ειδική γραμμή εγγυήσεων -βασισμένες στους κανόνες που ισχύουν- των τραπεζικών ομολόγων, η οποία θα διαρκέσει το ανώτερο πέντε χρόνια. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών είναι αυτές που θα αποφασίσουν ποια ακριβώς τμήματα των τραπεζών χρειάζονται στήριξη και έχουν την ελευθερία να τα στηρίξουν.

-- "Καμπανάκι" από το ΔΝΤ

Διόλου αισιόδοξος δεν εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος προειδοποίησε ότι "το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος συστημικής κατάρρευσης".

Ο κ. Strauss-Kahn υπογράμμισε ότι, παρά τις καλές προθέσεις τους, το G7 δεν πρόκειται να προκαλέσει ανακούφιση στις αγορές, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να διοχετεύσει κεφάλαια όπου του ζητηθεί.

-- Οι αποφάσεις του G7

Σε ανακοίνωση έπειτα από κλειστή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 έθεσαν ένα ευρύ σχέδιο δράσης με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών.

Το κείμενο θέτει ως στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε έναν άλλο πυλώνα των προτάσεων από τους ανθρώπους της αγοράς: στην παροχή εγγυήσεων για τον παγκόσμιο διατραπεζικό δανεισμό.

Η ανακοίνωση του G7 επισημαίνει ότι "απαιτούνται άμεσες και εξαιρετικές ενέργειες" για τη σταθεροποίηση των αγορών. Παράλληλα, αναφέρει δέσμευση για τη χρήση όλων των εργαλείων που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που είναι σημαντικά για το τραπεζικό σύστημα.

Στη λίστα των ενεργειών που δεσμεύεται να πραγματοποιήσει το G7 αναφέρεται το "ξεπάγωμα" των αγορών πίστης, η διασφάλιση ότι οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, η διασφάλιση των καταθέσεων και η "επιδιόρθωση" των αγορών δευτερογενούς χρέους, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

"Η νομισματική πολιτική θα χρησιμοποιηθεί όπως κρίνεται απαραίτητο", τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι "είναι σημαντικό πλέον για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προχωρούν σε μεμονωμένες και συλλογικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας και των τραπεζών, για τη βελτίωση της σταθερότητας στις αγορές και την ανάπτυξη ανάλογων νομοθετικών κινήσεων".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η σταθεροποίηση των αγορών είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, αναφέροντας όμως ότι είναι πεπεισμένος ότι το σχέδιο του G7 θα "δουλέψει".

-- Νέα μέτρα στήριξης από Paulson

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Henry Paulson έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας σειράς τραπεζών.

Ο κ. Paulson τόνισε ότι ενημέρωσε το G7 ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει τόσο κρατικά κεφάλαια όσο και ιδιωτικά.

Παράλληλα, εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των υφιστάμενων μετόχων των τραπεζών και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών χωρίς δικαιώματα ψήφου. "Όλες οι δράσεις έχουν στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών", επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v