Το κοινοβούλιο της Σερβίας αποδέχτηκε επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, με αποτέλεσμα να δοθεί προθεσμία 30 ημερών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ σε άλλη περίπτωση θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Βούτσεβιτς, επικεφαλής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και σύμμαχος του λαϊκιστή προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου εν μέσω διαδηλώσεων που πυροδότησε η κατάρρευση της στέγης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο Βελιγράδι το Σάββατο, σημειώνει το Reuters, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα συνιστά σύμπτωμα εκτεταμένης διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος Βούτσιτς έχει 30 μέρες για να προτείνει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό που θα ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2027, όταν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
«Το σερβικό κοινοβούλιο αναγνώρισε την παραίτηση του πρωθυπουργού και η κυβερνητική εντολή λήγει», δήλωσε η πρόεδρος της βουλής Άνα Μπρνάμπιτς. «Η προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι η 18η Απριλίου».
Εάν ο Βούτσιτς δεν διορίσει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό εντός της προθεσμίας, θα προκληθούν εκλογές σε διάστημα 45 έως 60 ημερών.
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου στιγματίστηκε από βία, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβέρνησης προς υποστήριξη των διαδηλωτών φοιτητών.
Πανσερβικές διαδηλώσεις έχουν κλονίσει τον Βούτσιτς, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 2014, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος.
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στο Νόβι Σαντ τον Νοέμβριο, έχουν επεκταθεί έκτοτε στην υπόλοιπη Σερβία.
Δεν είναι σαφές πώς θα τα πήγαιναν οι σύμμαχοι του Βούτσιτς αν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές. Τον Δεκέμβριο, δημοσκόπηση του Ipsos Strategic Marketing έδειξε ότι το SNS απολάμβανε την υποστήριξη του 48,3% του εκλογικού σώματος, αν και το λαϊκό αίσθημα κατά της κυβέρνησης έχει αυξηθεί από τότε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και ζητούν μεταβατική κυβέρνηση χωρίς το SNS. Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα απορρίψει μια τέτοια επιλογή.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin