Μπέσεντ: Γιατί πρέπει να υπογράψει η Ουκρανία το ντιλ για τις σπάνιες γαίες

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπερασπίζεται την πρόταση με άρθρο στους Financial Times. Το fund που θα ελέγχει η υπερδύναμη και η εξαίρεση όσων δεν στήριξαν το Κίεβο από τις επενδύσεις.

Μπέσεντ: Γιατί πρέπει να υπογράψει η Ουκρανία το ντιλ για τις σπάνιες γαίες

«Ενώ πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την οικονομική συνεργασία που πρότεινε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν παρερμηνευτεί ή είναι απλά λανθασμένα. Γι’ αυτό, καλωσορίζω αυτή την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω πώς αυτή η συνεργασία ωφελεί και τις δύο χώρες μας» γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent, ο άνθρωπος που έδωσε στον Ζελένσκι το κείμενο το οποίο απέρριψε η ουκρανική πλευρά καθώς περιλαμβάνει δρακόντιους όρους και επί του οποίου γίνονται διαπραγματεύσεις.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει επιτρέψει μια ιστορική και γενναία άμυνα από τον ουκρανικό λαό, και ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία και επιστροφής της σταθερότητας στην Ευρώπη», γράφει ο Bessent.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Ζελένσκι πρότεινε να δώσει στις ΗΠΑ μια συμμετοχή στις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Trump Tower τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, ήταν ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος που πρώτος πρότεινε στον Πρόεδρο Τραμπ μια μελλοντική οικονομική συνεργασία με κοινά οφέλη για και τις δύο χώρες, υποστηρίζει.

«Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας σε περίοδο ειρήνης μπορεί να είναι πιο ευημερών από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της χώρας, και μια συνεργασία με τους Αμερικανούς θα εξασφαλίσει την ευημερία της. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι το αναγνωρίζει αυτό και το ίδιο ο Πρόεδρος Τραμπ. Με αυτά τα δεδομένα στο μυαλό, ταξίδεψα στο Κίεβο στην πρώτη μου διεθνή επίσκεψη ως υπουργός Οικονομικών με μια πρόταση που δείχνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας για μια ελεύθερη και ασφαλή Ουκρανία — μια συμφωνία που εστιάζει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

«Αυτή η συνεργασία θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ προς τον λαό της Ουκρανίας, ενώ θα θέσει τα θεμέλια για μια ισχυρή ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας. Ενώ οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι ασταθείς, τα ουκρανικά ομόλογα έχουν ανέβει μετά την είδηση, σήμα ότι οι πιστωτές της Ουκρανίας και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούν τα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας».

Οπως επισημαίνει, ο ουκρανικός λαός έχει επιδείξει απίστευτη γενναιότητα και ανθεκτικότητα. Αξίζει να απολαύσει τα οφέλη της ελευθερίας για την οποία έχουν πολεμήσει τόσο ηρωικά. Η Ουκρανία είναι προικισμένη με φυσικούς πόρους και άλλα εθνικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ωθήσουν την οικονομική της ανάπτυξη μετά τον πόλεμο, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση και ο λαός της είναι οπλισμένοι με επαρκή κεφάλαια, εμπειρογνωμοσύνη και τα σωστά κίνητρα.

Οι όροι της συνεργασίας μας προβλέπουν ότι τα έσοδα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας από φυσικούς πόρους, υποδομές και άλλα περιουσιακά στοιχεία διατίθενται σε ένα Ταμείο που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ουκρανίας, όπου οι ΗΠΑ θα έχουν δικαιώματα, οικονομικά και διακυβέρνησης (governance) σε αυτές τις μελλοντικές επενδύσεις. Αυτή η δομή και η σχέση φέρνουν τα υψηλά πρότυπα διαφάνειας, ευθύνης, εταιρικής διακυβέρνησης και νομικών πλαισίων που είναι απαραίτητα για να προσελκύσουν ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, γράφει.

«Η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν θα αφήσει χώρο για διαφθορά και insider deals. Όταν ήμουν στο Κίεβο, συνάντησα πολλές αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και χρόνια. Και έχω μιλήσει με πολλές άλλες που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ουκρανική οικονομία μέσα από μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Οι όροι αυτής της συνεργασίας θα κινητοποιήσουν το αμερικανικό ταλέντο, το κεφάλαιο και τα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης για να επιταχύνουν την ανάκαμψη της Ουκρανίας και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε μια ελεύθερη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα.

Οπως υποστηρίζει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, οι ΗΠΑ είναι ένας σταθερός και μακροπρόθεσμος εταίρος σε αυτή τη σχέση. Τα έσοδα από τις μελλοντικές ροές εσόδων θα επανεπενδύονται σε βασικούς τομείς που εστιάζουν στην απελευθέρωση της ανάπτυξης περισσότερων περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας. Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα εξασφαλίζουν επίσης ότι οι χώρες που δεν συνέβαλαν στην άμυνα της Ουκρανίας δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την ανασυγκρότησή της ή από αυτές τις επενδύσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν πάντα δημιουργικό τρόπο για να βρίσκουν τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης των εταίρων τους γράφει ο Bessent. Το 1942, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να «προωθήσουν αμοιβαία ωφέλιμες οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους και τη βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων», με βάση την ανταλλαγή αντιτορπιλικών για δικαιώματα στάθμευσης στην Καραϊβική. Αυτός ο τρόπος σκέψης που κοιτούσε το μέλλον βοήθησε να τεθούν τα οικονομικά θεμέλια για την πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη που έχει βιωθεί τα τελευταία 80 χρόνια.

Με παρόμοιο τρόπο, η καινοτόμος προσέγγιση του Προέδρου Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο παραγωγικής διεθνούς συνεργασίας. Ας είμαστε σαφείς και για το τι δεν είναι αυτό. Οι ΗΠΑ δεν θα παίρναν την κυριότητα φυσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία. Ούτε θα επιβάρυναν την Ουκρανία με περισσότερο χρέος. Αυτού του είδους η οικονομική πίεση, αν και χρησιμοποιείται από άλλους παγκόσμιους παράγοντες, δεν θα προωθούσε τα αμερικανικά, ούτε τα ουκρανικά συμφέροντα. Για να δημιουργηθεί περισσότερη αξία μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν μαζί με τον λαό της Ουκρανίας, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν κίνητρα να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η γειτονική Πολωνία έχει δείξει τι είναι δυνατόν. Μέσω σοβαρών οικονομικών πολιτικών και μιας ποικιλόμορφης οικονομίας, η Πολωνία έχει γίνει ένας ελκυστικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για τις ΗΠΑ.

Από το 1992, η οικονομία της Πολωνίας σε πραγματικούς όρους ΑΕΠ έχει περισσότερο από τριπλασιαστεί σε μέγεθος, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της είναι σήμερα περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από τότε.

Η επιτυχία που έχει δει η Πολωνία από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις σε υποδομές, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη μιας ειδικευμένης εργατικής δύναμης παρέχει μια σαφή προεπισκόπηση του τι μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία. Η στρατηγική της θέση, ο εργατικός πληθυσμός και οι φυσικοί πόροι αποτελούν μια ισχυρή βάση για τις φιλοδοξίες του ουκρανικού λαού.

Η προτεινόμενη συνεργασία του Προέδρου Τραμπ ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού με αυτά του λαού της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι η εθνική ασφάλεια χτίζεται παράλληλα με την οικονομική ασφάλεια, και όσο πιο επιτυχημένη και ασφαλής είναι η μεταπολεμική Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν και οι δύο λαοί. Αυτή η οικονομική συνεργασία θα θέσει τα θεμέλια για μια διαρκή ειρήνη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον αμερικανικό λαό, τον λαό της Ουκρανίας και την κυβέρνηση της Ρωσίας σχετικά με τη σημασία της μελλοντικής κυριαρχίας και επιτυχίας της Ουκρανίας για τις ΗΠΑ, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v