Ο επενδυτικός βραχίονας της Bayer και η Boston Consulting Group (BCG), ανακοίνωσαν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως και αφορά στην αντίληψη της κοινής γνώμης για την τεχνολογική καινοτομία. Tα συμπεράσματα της έρευνας, αποκαλύπτουν διάχυτη αισιοδοξία, αλλά και έντονες ανισότητες και πολιτισμικά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική αποδοχή των καινοτόμων τεχνολογιών.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.000 ατόμων από 13 χώρες και όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής, εξάγονται πολύτιμες και πρακτικές πληροφορίες για την καινοτομία, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από όσους έχουν την ευθύνη να ενεργοποιούν και να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι αντιλήψεις του κοινού για τα σημαντικότερα σύγχρονα επιτεύγματα όπως είναι οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην ιατρική, οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) στη γεωργία αλλά και το κρέας από κυτταροκαλλιέργεια.
Τα αποτελέσματα, αποκαλύπτουν ελπίδες, φόβους και ανησυχίες, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για όσους προωθούν την εξέλιξη νέων τεχνολογιών στους τομείς της υγείας και της διατροφής.
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:
Σημαντική αισιοδοξία για την επιστήμη:
Το 72% των συμμετεχόντων δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατεύθυνση της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολύ περισσότερο από άλλους τομείς που απασχολούν την κοινωνία, όπως η οικονομία (39%) ή η πολιτική (31%). Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα (86%) και η Νιγηρία (94%), είναι πιο αισιόδοξες από τις δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Γαλλία (53%), η Γερμανία (54%) και οι ΗΠΑ (68%).
Έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δύση:
Μόνο το 62% των συμμετεχόντων εμπιστεύονται τις υγειονομικές αρχές, με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά στη Δύση (π.χ. Γαλλία 48%, ΗΠΑ 56%), σε σύγκριση με χώρες μεσαίου εισοδήματος (Κίνα 73%, Νιγηρία 86%).
Επιφυλακτικότητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ):
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν θετικοί στη χρήση της ΤΝ από γιατρούς για τη θεραπεία τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εγκρίνει 950 ιατρικές συσκευές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση (AI/ML) από τον FDA, κυρίως στον τομέα της ακτινολογίας.
Υποστήριξη των Νέων Γονιδιακών Τεχνικών (NGTs) παρά τους περιορισμούς:
Παγκοσμίως, το 56% των ερωτηθέντων εκφράζουν θετική στάση απέναντι στη χρήση των NGTs στη γεωργία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή. Στην Ευρώπη, το 47% έχει θετική άποψη, ενώ μόνο το 12% εκφράζει αρνητική στάση, παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συσχετισμός γνώσης και εμπιστοσύνης:
Όσα περισσότερα γνωρίζουν οι συμμετέχοντες για μία καινοτόμο λύση, τόσο πιο αισιόδοξοι είναι. Παράλληλα, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές μειώνει και την αισιοδοξία για τις επιστημονικές εξελίξεις.
Ευρεία αισιοδοξία για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες:
Το 78% των Millennials και το 70% των Boomers είναι αισιόδοξοι για τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, ενώ το 59% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι αξίζει να αναπτυχθεί θεραπεία ακόμη και αν είναι προσβάσιμη μόνο από περιορισμένο αριθμό ασθενών.
Ο Dr. Juergen Eckhardt, επικεφαλής του Leaps by Bayer, ανέφερε:
«Η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων απαιτεί πολύ περισσότερα από την ανάπτυξη καινοτομίας. Προϋποθέτει βασικά την κοινωνική αποδοχή, η οποία ξεκινά με την κατανόηση των προσδοκιών και των ανησυχιών της κοινωνίας».