Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: «Γεννάτε γιατί χανόμαστε» και πριμ στα νέα ζευγάρια

Κίνητρα Ερντογάν για γέννηση περισσότερων τουρκόπουλων, καθώς ο πληθυσμός της χώρας έχει επιβραδυνθεί στα 85 εκατομμύρια, με φθίνον ποσοστό παιδιών και αύξηση ηλικιωμένων. «Στόχος τρία παιδιά ανά οικογένεια».

Τουρκία: «Γεννάτε γιατί χανόμαστε» και πριμ στα νέα ζευγάρια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει χρήμα σε οικογένειες και νέα ζευγάρια ώστε να δώσει ώθηση στις γεννήσεις, εν μέσω συρρίκνωσης του πληθυσμού στη χώρα που ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι ηλικιωμένοι είναι πάνω από το 10% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ η μέση ηλικία των Τούρκων έχει φτάσει τα 34», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα τη Δευτέρα. Τρία παιδιά ανά οικογένεια πρέπει να είναι ο στόχος, είπε ο ηγέτης της χώρας, επαναλαμβάνοντας μια διακήρυξη δεκαετιών.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Τουρκία μειώθηκε στο 1,51 το 2023 σε σύγκριση με 2,38 το 2001 και ο Ερντογάν ανακήρυξε το 2025 ως «έτος οικογένειας» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Τουρκία θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια, είπε ο Ερντογάν, με εφάπαξ 5.000 λίρες (140 ευρώ) στη γέννηση του πρώτου παιδιού. «Δίνουμε επίσης παιδικό βοήθημα 1.500 λιρών τον μήνα για το δεύτερο παιδί και 5.000 λίρες τον μήνα για το τρίτο και τα επόμενα», είπε.

Οι νεόνυμφοι θα επωφεληθούν από ένα οικογενειακό ταμείο που παρέχει έως και 150.000 λίρες χωρίς τόκο και διετή αναβολή αποπληρωμής. Το ταμείο ήταν προηγουμένως διαθέσιμο σε όσους επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2023.

Δεν παραβλέπεται ωστόσο ότι αρκετές χώρες απέτυχαν να αντιστρέψουν τα μειούμενα ποσοστά γεννήσεων παρά την υιοθέτηση παρόμοιων πολιτικών.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2023 ήταν 85,4 εκατομμύρια, με το ποσοστό των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών να μειώνεται στο 21,4%, έναντι 26,4% το 2007. Το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία.

Η δεξαμενή σκέψης TEPAV, που εδρεύει στην Άγκυρα ανέφερε σε έκθεσή της πέρυσι ότι οι οικονομικές συνθήκες και η ανεργία συγκαταλέγονται στους παράγοντες που συμβάλλουν στην πτώση του ποσοστού γεννήσεων.

Η Τουρκία έχει παρασυρθεί από μια από τις χειρότερες κρίσεις κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει σε τριψήφιο αριθμό τα τελευταία χρόνια.

«Οι οικονομικές συνθήκες και οι ανησυχίες για τα προς το ζην αναγκάζουν πολλές οικογένειες να καθυστερούν ή να ματαιώνουν την απόκτηση παιδιών», αναφέρει η έκθεση. «Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής επιδεινώνουν το βάρος ανατροφής ενός παιδιού».

Μετά την επιστροφή Ερντογάν στην ορθόδοξη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, η ετήσια αύξηση των τιμών στην Τουρκία επιβραδύνθηκε στο 44% τον περασμένο μήνα, με στόχο το 21% μέχρι το τέλος του έτους. Τα ενοίκια παραμένουν κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Εκτιμούμε ως φθίνουσα τη συνεισφορά από την εργασία στην παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες, που θα γίνει αρνητική μέχρι το 2040», δήλωσε η Selva Bahar Baziki του Bloomberg Economics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v