Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεξικό: «Ναι» σε διάλογο με Τραμπ, «όχι» σε υποταγή στις ΗΠΑ

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα προχωρήσουμε με ψηλά το κεφάλι, δήλωσε η Σέινμπαουμ. «Ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα το Μεξικό».

Μεξικό: «Ναι» σε διάλογο με Τραμπ, «όχι» σε υποταγή στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ δήλωσε χθες Κυριακή «πεπεισμένη» πως «θα υπερισχύσει ο διάλογος» με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ωστόσο πως η χώρα της δεν είναι διατεθειμένη να «υποταχθεί» ποτέ στις ΗΠΑ.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα προχωρήσουμε με ψηλά το κεφάλι», είπε η πρόεδρος, που εξελέγη με το κόμμα MORENA (εθνικιστική αριστερά), σε χιλιάδες υποστηρικτές της που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να ακούσουν ομιλία της για τις πρώτες εκατό ημέρες της στην εξουσία.

Το Μεξικό «είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα και, όπως έχω πει, συντονιζόμαστε, συνεργαζόμαστε, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να υποταχτούμε» σε οποιονδήποτε, συνέχισε επευφημούμενη η πρόεδρος, μια εβδομάδα προτού ορκιστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 25% σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα αν οι αρχές του Μεξικού δεν «σταματήσουν» τις μεταναστευτικές ροές και τη διακίνηση ναρκωτικών. Έχει επίσης υποσχεθεί στους οπαδούς του εκστρατεία μαζικών απελάσεων παράτυπων μεταναστών.

Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στον πλανήτη. Στη γειτονική χώρα ζουν εκατομμύρια Μεξικανοί.

Η κυρία Σέινμπαουμ εξήρε τη συμβολή τους «στην οικονομία του Μεξικού», αλλά επισήμανε πως πρέπει να ακουστεί «καθαρά και δυνατά» πως «συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στην οικονομία των ΗΠΑ».

Τα εμβάσματα των Μεξικανών που είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ στις οικογένειές τους, ή αλλιώς remesas, ισούνταν με το 3,4% του ΑΕΠ το 2024, σύμφωνα με δεδομένα της ισπανικής τράπεζας BBVA, που διατηρεί ηγετική θέση στη μεξικανική αγορά.

Για το πρόβλημα της πολυαίμακτης βίας του υποκόσμου, των διαβόητων καρτέλ των ναρκωτικών, που διαιωνίζεται, η πρόεδρος στάθηκε στο ότι καταγράφτηκε μείωση των ανθρωποκτονιών κατά 16% το διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, πρωτοβουλία που έχει προκαλέσει πολεμική, καθώς προβλέπει απευθείας εκλογή από τους πολίτες των δικαστικών, ως ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η δικαστική εξουσία θα είναι αυτόνομη», επέμεινε.

Μπροστά στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, το Μεξικό και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μοιάζουν να αντιδρούν μέχρι τώρα με μείγμα εγγυήσεων και αυστηρότητας στη μεγάλη γείτονα.

Την Παρασκευή, οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό μυστικής υπόγειας «σήραγγας» στη Σιουδάδ Χουάρες προς το έδαφος των ΗΠΑ, μέσω της οποίας αποπειρώνταν να περάσουν τα σύνορα πολλοί παράτυποι μετανάστες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης δυο κατασχέσεις ποσοτήτων φαιντανύλης, συνθετικού οπιοειδούς που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αλλά επίσης, με προαιώνιους χάρτες πίσω της, η πρόεδρος πρότεινε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, να μετονομαστούν οι ΗΠΑ σε «Μεξικανική Αμερική», αντιδρώντας στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πως θέλει να μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».

Έπειτα από τρεις μήνες στην εξουσία, η «presidenta», 62 ετών, με πτυχίο φυσικής και μεταπτυχιακό μηχανικού ενέργειας, χαίρει δημοτικότητας που ξεπερνά ακόμη κι αυτή του προκατόχου και μέντορά της, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το 80% εξ όσων ερωτήθηκαν εγκρίνει —«λίγο» ως «πολύ»— τις ενέργειές της, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enkoll.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v