Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνημόνιο συνεργασίας από ICGB για την ποιότητα αερίου στα σημεία διασύνδεσης

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου IGB υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με χρονοδιάγραμμα για την κοινή αξιολόγηση και το σχέδιο δράσης, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενεργειακής μετάβασης.

Μνημόνιο συνεργασίας από ICGB για την ποιότητα αερίου στα σημεία διασύνδεσης

Ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (TSO), που είναι υπεύθυνος για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά για κοινή προσέγγιση και σχέδιο δράσης για την εναρμόνιση των απαιτήσεων ποιότητας αερίου στα σημεία διασύνδεσης (IPs) στην περιοχή Ενεργειακής Διασύνδεσης Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC).

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης CESEC που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, οι διαχειριστές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Κροατία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία δεσμεύτηκαν για κοινές ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οι διαχειριστές θα προχωρήσουν από κοινού σε αξιολόγηση έως τις 30 Απριλίου 2025 σχετικά με τον αντίκτυπο της εναρμόνισης των απαιτήσεων ποιότητας αερίου στην περιοχή CESEC στις σχετικές συμφωνίες διασύνδεσης, και έως τις 30 Απριλίου 2025 θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει εκτίμηση των απαραίτητων βημάτων και του χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη εναρμονισμένων απαιτήσεων ποιότητας αερίου.

«Αυτό είναι κρίσιμο για την μέγιστη αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας και τη διασφάλιση του πλήρους δυναμικού για διαφοροποιημένες ροές φυσικού αερίου. Η προτεινόμενη προσέγγιση στοχεύει στην παροχή διαφάνειας στους χρήστες του δικτύου και τελικά θα είναι βασικός παράγοντας για τη διευκόλυνση μιας βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενεργειακής μετάβασης, υποστηρίζοντας τον στόχο της ΕΕ για μια πλήρως ενσωματωμένη εσωτερική ενεργειακή αγορά», σημείωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές της ICGB, Γεώργιος Σάτλας και Τεοντόρα Γκεοργκίεβα.

Οι διαχειριστές της περιοχής CESEC, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνουν προτεραιότητα στην εναρμόνιση των παραμέτρων ποιότητας φυσικού αερίου στα IPs, καθώς η περιοχή επιδιώκει τη μόνιμη μείωση και την υπέρβαση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενσωματώνοντας νέες πηγές προμήθειας, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και οι εισαγωγές LNG μέσω της Ελλάδας. Αυτές οι διαφοροποιημένες πηγές διαθέτουν ποικίλες παραμέτρους ποιότητας φυσικού αερίου, καθιστώντας αναγκαία την τυποποίηση για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας της υποδομής φυσικού αερίου και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου και μεταφοράς φυσικού αερίου. Η εταιρία ICGB συνεργάζεται ήδη με όλους τους TSOs στην περιοχή σε πολλές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και αποτελεί μέρος του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ο αγωγός ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, παρέχοντας πρόσβαση σε φυσικό αέριο από νέες, διαφοροποιημένες πηγές. Με τρέχουσα δυναμικότητα λειτουργίας 3 bcm/έτος, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την τεχνική του δυναμικότητα μέχρι 5 bcm/έτος. Ο διασυνδετήριος αγωγός διασφαλίζει περίπου το 70% της εσωτερικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και αποτελεί αξιόπιστη διαδρομή για διαφοροποιημένες παραδόσεις σε βασικές αγορές, όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v