Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού

Το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει άλμα 32% φέτος. Η κατάρρευση των παραδοσιακών μεταβλητών και η αργή στροφή μακριά από το δολάριο. Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις σε Ρωσία και Μέση Ανατολή.

Ελ-Εριάν: Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Η άνοδος του χρυσού σε νέα επίπεδα ρεκόρ αντανακλά την προσπάθεια των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, υποστήριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Το πολύτιμο μέταλλο σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 2.758 δολαρίων ανά ουγκιά την Τετάρτη. Από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει ενισχυθεί 32%. 

«Όταν προσπαθούμε να συσχετίσουμε τις κινήσεις του χρυσού φέτος με τις παραδοσιακές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές μεταβλητές - τα επιτόκια, το δολάριο - οι συσχετισμοί δεν λειτουργούν» τόνισε ο Ελ-Εριάν στο Bloomberg. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανοδική κίνηση του χρυσού μπορεί να αποδοθεί σε δύο θεμελιώδεις παράγοντες. «Ο πρώτος είναι η αργή διαφοροποίηση μακριά από το δολάριο στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο» σημείωσε. «Ο άλλος είναι η αργή διαφοροποίηση μακριά από το δολαριακό σύστημα πληρωμών» σημείωσε. 

Ενώ η διαδικασία αυτή είναι αργή, «τα κακά νέα είναι ότι το momentum αυξάνεται» σημείωσε ο Ελ-Εριάν.

Όπως τόνισε, η στροφή προς τον χρυσό έχει επιταχυνθεί και από δύο γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα. Το πρώτο είναι η ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει εμπορικές σχέσεις και να αναπτυχθεί ακόμα και μετά τον αποκλεισμό των μεγάλων τραπεζών της από το σύστημα Swift. Αν και τα τελευταία στοιχεία από το Swift δείχνουν ότι το δολάριο συνεχίζει να έχει τη μερίδα του λέοντος στις διεθνείς συναλλαγές, λίγο κάτω από το 50%, οι συναλλαγές με κινεζικό γουάν έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. 

Το δεύτερο είναι η Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Ελ-Εριάν, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των χωρών βλέπουν τις ΗΠΑ ως έναν μη «συνεπή υποστηρικτή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v