Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες και, αντιθέτως, να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού τομέα, σε ακόμη μια ένδειξη της παγκόσμιας πολιτικής μετατόπισης από την ανάγκη της ρύθμισης σ' αυτήν της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ επιθυμούν την άμβλυνση ορισμένων κανόνων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες. Κάλεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απόσχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας» στα χρηματοοικονομικά, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, απευθύνοντας κοινή επιστολή προς τον γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεταδίδει το Bloomberg.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την τάση της να προχωρά σε ρυθμίσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η υπερβολική θέσπιση κανόνων κρύβει τον κίνδυνο να καταστεί μη ανταγωνιστική η Ενωση. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει πολλά βήματα πίσω στην εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την εποπτεία και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (Basel ΙΙΙ Endgame), ενώ και στη Βρετανία οι τελικές προτάσεις ήταν πολύ πιο «μαλακές» από τις αρχικές, κάτι που χαιρετίστηκε από τον τραπεζικό κλάδο.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα των τραπεζών», όπως γράφουν στην επιστολή τους.
«Πρόσφατα έχουν τεθεί σε τροχιά πολλές πρωτοβουλίες που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την αντιστροφή της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», έγραφαν οι κυβερνήσεις στην επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν πρέπει να έχει ασυλία σ' αυτό».
Ενώ οι πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση από τη ρύθμιση προς όφελος της ανάπτυξης είναι επικίνδυνη, καθώς χρειάζεται πυγμή προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νέοι κίνδυνοι, όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μια πιθανή σκιώδης τραπεζική φούσκα, θα πρέπει επίσης να μετριαστούν, υποστηρίζουν.
Η επιστολή των τριών απευθυνόταν στον Τζον Μπέριγκαν, γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν. Ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε ότι είναι μεν πιο δύσκολο τώρα να επιχειρηματολογήσει κανείς για νέους κανόνες προς όφελος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά τόνισε ότι δεν θα κάνει «απότομα βήματα πίσω» όσον αφορά τους κανόνες.
Οι τρεις χώρες επικαλούνται έξι τομείς μείζονος προσοχής για την επόμενη Κομισιόν. Δεσπόζουσα θέση έχει η τροποποίηση της προτεινόμενης υιοθέτησης κεφαλαιακών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι τράπεζες της ΕΕ να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να «αποκλίνουν σημαντικά» από την παγκόσμια συμφωνία.
Ζητείται επίσης εξορθολογισμός των κανονισμών, «με απώτερο στόχο να ελαφρύνει ο διοικητικός φόρτος για τον τραπεζικό κλάδο και να προστεθεί ευελιξία στη θέσπιση κανόνων».
Πρέπει ακόμη να αναθεωρηθεί η «αναλογία του πράσινου ενεργητικού», που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των χαρτοφυλακίων, γράφουν. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν από την Επιτροπή να υιοθετήσει πιο «συνεκτική και ρεαλιστική» προσέγγιση για την κλιματική μετάβαση.
Η επιστολή κατατέθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δημοσίευσε την περίφημη έκθεσή του σχετικά με τρόπους τόνωσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει την αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2028.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ζητούν η ενδιάμεση έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κλάδου «να οριστικοποιηθεί πολύ πριν» απ' αυτή την προθεσμία.