Χάρις: Χαλασμένο το σύστημα μετανάστευσης, θέλει επιδιόρθωση

Δεσμεύτηκε να «κάνει περισσότερα», με ισορροπημένη πολιτική. Αλληθωρίζει δεξιά, με διευκόλυνση απελάσεων. Κατήγγειλε ότι ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά του φόβου και της διαίρεσης.

Χάρις: Χαλασμένο το σύστημα μετανάστευσης, θέλει επιδιόρθωση

Η Κάμαλα Χάρις προσπάθησε να επιτεθεί στον αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο αγαπημένο του πεδίο χθες, Παρασκευή, επισκεπτόμενη την μεθόριο με το Μεξικό.

Δεσμεύτηκε να «κάνει περισσότερα» για να ενισχύσει την ασφάλεια και να επιδιορθώσει το «χαλασμένο σύστημα μετανάστευσης» των ΗΠΑ.

Κατά την πρώτη της αυτή επίσκεψη στην περιοχή σε τρία χρόνια, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε μια ισορροπημένη πολιτική και κατήγγειλε ότι ο αντίπαλός της στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο ασχολείται «με τη ρητορική παρά με τα αποτελέσματα».

«Επιδείνωσε τις δυσκολίες στα σύνορα και συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά του φόβου και της διαίρεσης», σημείωσε η Χάρις αναφερόμενη στον Τραμπ από το Ντάγκλας, συνοριακή πόλη στην Αριζόνα, την αμφίρροπη πολιτεία των νοτιοδυτικών ΗΠΑ που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος είχε ασκήσει πιέσεις ώστε οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί να μπλοκάρουν σχέδιο νόμου που είχε εισαγάγει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα σκλήραινε σαφώς την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική.

Αν εκλεγεί, η Χάρις δεσμεύτηκε να επαναφέρει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε κυρίως τη διευκόλυνση των διαδικασιών απέλασης και την πρόσληψη χιλιάδων συνοριοφρουρών και επιπλέον δικαστών.

Το κείμενο αυτό ήταν «ο πιο γερός» συμβιβασμός «που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», διαβεβαίωσε η Δημοκρατική υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

Επίσης δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα «για να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας, να μειώσουμε τις παράνομες αφίξεις» μεταναστών.

Γι’αυτό, η πρώην εισαγγελέας σκοπεύει να απαγορεύσει στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Επίσης θέλει να ενισχύσει το δυναμικό των δυνάμεων επιβολής της τάξης και να αναπτύξει περισσότερο εξοπλισμό για τον εντοπισμό της φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιούχου συνθετικού ναρκωτικού που προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα.

Με την επίσκεψή της αυτή, η Δημοκρατική υποψήφια ελπίζει να πείσει τους αναποφάσιστους σε ένα ζήτημα που θεωρείται ένα από τα αδύναμα σημεία της.

Ο Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται μαζικές απελάσεις, χρησιμοποιώντας βίαιη ρητορική, επέβαλε την μετανάστευση ως αγαπημένο του θέμα. Πρόσφατα διέδωσε ψευδείς πληροφορίες για Αϊτινούς μετανάστες που φέρεται να τρώνε σκύλους και γάτες στο Οχάιο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος κατηγορεί εξάλλου τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις ότι έχουν μετατρέψει σε σουρωτήρι τα σύνορα και καταγγέλλει ακατάπαυστα την «ανικανότητα» της Χάρις, υπενθυμίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε επιφορτίσει την αντιπρόεδρό του με αποστολή να αντιμετωπίσει την μετανάστευση στις ρίζες της.

«Η Κάμαλα Χάρις θα έπρεπε να ματαιώσει την συνέντευξη Τύπου της», δήλωνε ο Τραμπ νωρίτερα χθες.

Συνεργασία με το Κογκρέσο

Η Χάρις αρνήθηκε από την Αριζόνα να κάνει «την λανθασμένη επιλογή ανάμεσα στη διασφάλιση των συνόρων μας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανθρώπινου συστήματος μετανάστευσης». «Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε και τα δύο», τόνισε, δεσμευόμενη να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να επιδιωρθώσει «το χαλασμένο σύστημά μας μετανάστευσης».

Σήμερα «χρειάζονται μερικές φορές χρόνια ώστε τα αιτήματα για άσυλο να γίνουν αντικείμενο απόφασης», υπενθύμισε.

Για να αλλάξει αυτό, η Χάρις θέλει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό και να αναπτύξει τη διαχείριση των αιτημάτων απευθείας στις χώρες προέλευσης.

Από την Αριζόνα αναφέρθηκε επίσης σε ένα παλιό αγκάθι της αμερικανικής πολιτικής, υποσχόμενη «έναν δρόμο πρόσβασης στην ιθαγένεια για τους μετανάστες που εργάζονται σκληρά και βρίσκονται εδώ για χρόνια».

Έστειλε έτσι ένα μήνυμα στους πολλούς μετανάστες του αγροτικού τομέα και τους «Dreamers» (Ονειροπόλους), τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και ζουν για χρόνια στη χώρα χωρίς να έχουν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα.

Συχνά από τη Λατινική Αμερική, αυτοί ανήκουν σε ένα εκλογικό σώμα που θα έχει ιδιαίτερο βάρος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v