Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυτική συμμαχία 14+1 κατά Κίνας στα κρίσιμα ορυκτά

Συνασπισμός κυβερνήσεων ανακοινώνει δίκτυο χρηματοδότησης για έργα εξόρυξης πρώτων υλών που απαιτεί η βιομηχανία των νέων τεχνολογιών. Ο ρόλος της ΕΕ και η συμβολή των ΗΠΑ σε έργο μαμούθ για το νικέλιο, και όχι μόνο.

Δυτική συμμαχία 14+1 κατά Κίνας στα κρίσιμα ορυκτά

Δυτικές χώρες επισπεύδουν την αναπτυξιακή χρηματοδότηση σε συνεργασία με ιδιώτες προκειμένου να υποστηρίξουν έργα σε ορυκτά ζωτικής σημασίας, σε μια προσπάθεια να σπάσουν την κυριαρχία της Κίνας σ' τομέα απαραίτητο για τη βιομηχανία των νέων τεχνολογιών.

Η Συνεργασία για την Ασφάλεια των Ορυκτών (Minerals Security Partnership, MSP), συνασπισμός 14 κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει ένα νέο δίκτυο χρηματοδότησης σήμερα Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του εγχειρήματός τους να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και να εξασφαλιστεί οικονομική υποστήριξη για ένα τεράστιο έργο νικελίου στην Τανζανία, με την υποστήριξη της εξορυκτικής εταιρείας BHP.

Κοινή δήλωση που θα δημοσιευθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι το δίκτυο θα «ενδυναμώσει τη συνεργασία και θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγχρηματοδότηση», απαριθμώντας 10 έργα ορυκτών ζωτικής σημασίας που έχουν ήδη προσελκύσει υποστήριξη από κυβερνήσεις εταίρους στο πλαίσιο της MSP. Εκπρόσωποι των BlackRock, Goldman Sachs, Citigroup, Rio Tinto και Anglo American θα παραστούν στη συνάντηση, για να δοθεί ώθηση στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στον κλάδο, γράφουν οι Financial Times.

Ο Χοσέ Φερνάντες, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, είπε ότι άλλα 30 έργα εξόρυξης αξιολογούνται από τη MSP, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για να φτιάξουν τα πάντα, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι προηγμένα όπλα.

«Η Κίνα ακολουθεί στρατηγική μονοπωλίου για να διώξει τον ανταγωνισμό», είπε, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι προχωρά σε «υπερπαραγωγή και επιθετικές τιμολογήσεις» για να διατηρήσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια προσφορά κρίσιμων ορυκτών. «Συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μεμονωμένα, είμαστε πιο δυνατοί μαζί», είπε σε συνέντευξή του.

Εμπορικός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές, στους ημιαγωγούς και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Το Πεκίνο αντέδρασε περιορίζοντας τις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του αντιμονίου. Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας σπάνιων γαιών και περισσότερο από το ήμισυ της ικανότητας επεξεργασίας κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

«Αλλάζουμε το παιχνίδι», είπε η Abigail Hunter, εκτελεστική διευθύντρια στη SAFE Centre for Critical Minerals Strategy, ΜΚΟ που έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την προώθηση επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα κρίσιμων ορυκτών. Στόχος, είπε, είναι να δοθεί «σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα εναλλακτική χρηματοδοτική λύση απέναντι στην Κίνα».

Ο αμερικανικός οργανισμός αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC θα δημοσιεύσει επιστολή προθέσεων να παράσχει χρηματοδότηση χρέους στο εξορυκτικό έργο Kabanga στην Τανζανία, που θα χαλαρώσει τον απόλυτο έλεγχο της Κίνας και της Ινδονησίας στις προμήθειες νικελίου.

Το πρότζεκτ τρέχει η Lifezone Metals, εταιρεία με έδρα τη Νήσο του Μαν, η οποία ανήκει κατά 17% στην BHP. Η DFC αρνήθηκε να πει τι μέγεθος δανείου θα παράσχει στο έργο.

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τη Δύση σε κρίσιμα έργα ορυκτών, επωφελούμενη από επιδοτήσεις, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ανώτερη τεχνολογία επεξεργασίας, χαμηλότερο κόστος και ανοχή σε πιο χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Οι ιδιώτες επενδυτές, από την άλλη, πιστεύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες που απαιτούνται για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης θα δημιουργήσει μια κερδοφόρα και πιο σταθερή αγορά. Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη και συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσών.

Μέλη της Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Ορυκτών είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Βρετανία και η ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v