Τουρκία: Γιατί πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο οι μετοχές IPO

Βουλιάζει η επενδυτική ζήτηση για νεοεισερχόμενες μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Κάτω από τον γενικό δείκτη οι αποδόσεις, για πρώτη φορά από το 2018. Επιστρέφουν στη «σιγουριά» της τράπεζάς τους οι Τούρκοι.

Τουρκία: Γιατί πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο οι μετοχές IPO

Οι νεοεισηγμένες μετοχές της Τουρκίας ακολουθούν την ευρύτερη αγορά για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, προκαλώντας ανησυχίες για την όρεξη των επενδυτών απέναντι σε IPO.

Οι εταιρείες που εισήχθησαν τους τελευταίους 24 μήνες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχαν κέρδη 12% φέτος, πολύ λιγότερο από την επίδοση +33% του δείκτη αναφοράς Borsa Istanbul 100.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της χώρας έχει θαμπώσει τη λάμψη των αρχικών δημόσιων προσφορών, οδηγώντας τους Τούρκους σε πιο καθιερωμένες μετοχές ή και σε τόκους από τραπεζικές καταθέσεις.

Η υποαπόδοση έχει τον κίνδυνο να τροφοδοτηθεί ένας κύκλος εξασθένησης της ζήτησης, δήλωσε ο Berra Doganer της χρηματιστηριακής Piramit Securities, βετεράνος του κλάδου και σύμβουλος IPO. «Ορισμένες νεοεισαχθείσες μετοχές υποχώρησαν την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, καταρρίπτοντας την αντίληψη ότι οι IPO είναι σίγουρη νίκη», δήλωσε. 

 

Η τουρκική αγορά IPO υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς μεμονωμένοι εγχώριοι επενδυτές στράφηκαν σε αγορά μετοχών επιχειρώντας να αποτρέψουν την εξαΰλωση των αποταμιεύσεών τους λόγω εκτόξευσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης νέων εισαγωγών τριπλασιάστηκε το 2020 και σχεδόν τετραπλασιάστηκε το 2022.

Αλλά τα θεαματικά κέρδη εξαφανίστηκαν αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έσφιξε τη νομισματική πολιτική της. Τα μέτρα της τράπεζας έχουν καταστήσει πιο ελκυστικές τις αποδόσεις σε λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία — όπως οι καταθετικοί λογαριασμοί.

Μια άλλη παρενέργεια του υψηλότερου κόστους δανεισμού αφορά τα εταιρικά κέρδη, και έχει εισρεύσει στο χρηματιστήριο. Ο κύριος δείκτης της Κωνσταντινούπολης σημείωσε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των παγκόσμιων αγορών μετοχών τον Αύγουστο.

Έτσι, ακόμα κι αν εγχώριοι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για μετοχές, πολλοί κλίνουν υπέρ γνωστών εταιρειών αντί να ρισκάρουν σε νεοεισαγόμενες.

«Με την αναμενόμενη επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας και τον αντίκτυπό της στα κέρδη των εταιρειών, οι επενδυτές προτιμούν μετοχές που ήδη γνωρίζουν, που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο εδώ και καιρό, καθώς τις θεωρούν ασφαλέστερες», δήλωσε ο Μεχμέτ Γκερζ, επικεφαλής της ATA Portfoy στην Κωνσταντινούπολη.

Η κερδοσκοπική ζήτηση που χαρακτήριζε την τουρκική αγορά τα τελευταία χρόνια υποχωρεί, κάτι που ο ίδιος ερμηνεύει ως ένδειξη εξομάλυνσης.

Το 2023 εισήχθησαν 56 εταιρείες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έναντι 28 μέχρι στιγμής φέτος, γράφει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v