Κρίση στην ουκρανική κυβέρνηση, παραιτήσεις υπουργών

Παραιτήθηκαν ο υπουργός για την πολεμική βιομηχανία και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Συνολικά οκτώ τα κενά χαρτοφυλάκια. Καρατόμηση του επικεφαλής της Ukrenergo.

Κρίση στην ουκρανική κυβέρνηση, παραιτήσεις υπουργών

Ο Ουκρανός υπουργός αρμόδιος για την εγχώρια παραγωγή όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία υπέβαλε την παραίτησή του, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τον υπουργό Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμούσιν, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντενίς Μαλιούσκα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλέτς.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι οι αιτήσεις για την παραίτησή τους θα συζητηθούν σύντομα στο κοινοβούλιο, μεταδίδει το Reuters.

Ο 40χρονος Καμούσιν δήλωσε ότι θα παραμείνει στον αμυντικό τομέα αλλά σε διαφορετική θέση. Διορίστηκε υπουργός τον Μάρτιο του 2023 και ηγήθηκε της προσπάθειας της Ουκρανίας να αυξήσει την παραγωγή όπλων, από επιθετικά drones έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η αποχώρηση των τριών υπουργών ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από την κυβέρνηση, καθώς επιπλέον πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια είναι κενά από τις αρχές του έτους.

Εξάλλου, ο επικεφαλής ενέργειας της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι ξηλώθηκε για λόγους «πολιτικά υποκινούμενους», σύμφωνα με δύο ξένους διευθυντές της εταιρείας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ακολούθως, οι Πέντερ Αντρέασεν και Ντανιέλ Ντομπενί, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ukrenergo, παραιτήθηκαν λόγω της απόλυσης του Κουντρίτσκι, ο οποίος ηγούνταν της εταιρείας από το 2020.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι είχε γίνει «εκστρατεία για δυσφήμιση της Ukrenergo» και ήταν σημαντικό ο διάδοχός του να επιλεγεί με διαφανή τρόπο, ώστε η εταιρεία «να μη γίνει δημιουργός ταμειακών ροών» διαφθοράς.

«Αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τον διαγωνισμό για διορισμούς», ανέφεραν οι δύο παραιτηθέντες σε δήλωσή τους.

«Η παραβίαση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και η λήψη απόφασης για απόλυση του διευθυντή χωρίς απόδειξη ακατάλληλης διαχείρισης είναι απαράδεκτη», πρόσθεσαν.

Αναλυτές ερμήνευσαν την απόλυση του Κουντρίτσκι ως προσπάθεια συγκέντρωσης της εξουσίας από την προεδρία στο Κίεβο, διακυβεύοντας την ικανότητα της χώρας να παράγει ρεύμα ενόψει των ρωσικών επιθέσεων και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v