Ανέτοιμες οι ΗΠΑ για ένα «μεγάλο πόλεμο»

Οι αμερικανοί πολίτες αγνοούν τους μελλοντικούς κινδύνους και το κόστος προετοιμασίας για την αντιμετώπισή τους, επισημαίνει έρευνα. Διαβρώνεται η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανέτοιμες οι ΗΠΑ για ένα «μεγάλο πόλεμο»

Η στρατιωτική θέση της Αμερικής διαβρώνεται. Αυτό είναι το μήνυμα έκθεσης που δημοσιεύθηκε από μια δικομματική επιτροπή που εμπιστεύεται το Κογκρέσο.

Οι απειλές για την Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της «δυνητικής απειλής ενός μεγάλου πολέμου βραχυπρόθεσμα», είναι οι πιο σοβαρές από το 1945, υποστηρίζει. Η χώρα αγνοεί την έκτασή τους και είναι απροετοίμαστη να τις αντιμετωπίσει.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η Κίνα. «Ξεπερνά» την Αμερική όχι μόνο ως προς το μέγεθος, αλλά και την «ικανότητα» των στρατιωτικών της δυνάμεων, καθώς και σε παραγωγή αμυντικού υλικού, και πιθανότατα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να είναι σε θέση να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, υποστηρίζει η επιτροπή. Στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είναι «ομοτίμος ή σχεδόν ομοτίμος» με αυτόν των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι λιγότερο ανησυχητικός κίνδυνος, αλλά, παρά το τέλμα της στην Ουκρανία, εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή.

Στις παραπάνω απειλές προστίθενται η αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική ευθυγράμμιση μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, που περιλαμβάνει τη μεταφορά όπλων, τεχνολογίας και διδαγμάτων από το πεδίο της μάχης. Αυτή παρουσιάζει «πραγματικό κίνδυνο, αν όχι πιθανότητα», λέει η επιτροπή, «μια σύγκρουση οπουδήποτε να γίνει ένας πόλεμος σε πολλά θέατρα ή ένας παγκόσμιος».

Μια σύγκρουση θα έβρισκε την Αμερική αδύνατη και από άλλες απόψεις. «Ενας μεγάλος πόλεμος θα επηρέαζε τη ζωή κάθε Αμερικανού με τρόπους που μπορούμε μόνο να αρχίσουμε να φανταζόμαστε», προειδοποιεί η Επιτροπή. Τα θύματα θα ξεπερνούσαν κατά πολύ κάθε δυτική εμπειρία στην πρόσφατη ιστορία.

Ως απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, η επιτροπή κάνει διάφορες συστάσεις. Το ένα είναι η ενίσχυση των συμμαχιών. Μια άλλη είναι η μεταρρύθμιση του Πενταγώνου, του οποίου οι πρακτικές προμηθειών, έρευνας και ανάπτυξης περιγράφονται ως «βυζαντινές».

Ένα τρίτο είναι η απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές σε πραγματικούς όρους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για την επιτροπή υπάρχει λίγος χρόνος για χάσιμο.

«Το αμερικανικό κοινό σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το κόστος που απαιτείται για την κατάλληλη προετοιμασία», υποστηρίζει η Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v