Ο Τραμπ φλερτάρει με τα crypto και προβληματίζει την ΕΕ

Γιατί η παρουσία του υποψήφιου προέδρου στο τριήμερο συνέδριο crypto στο Νάσβιλ θορυβεί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο J.D. Vance, η περίπτωση του Libra και ο «συναγερμός».

Ο Τραμπ φλερτάρει με τα crypto και προβληματίζει την ΕΕ

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τον Τραμπ μιας από τις πιο επίφοβες τεχνολογίες στους κύκλους χάραξης πολιτικής: τα κρυπτονομίσματα.

Οπως μεταδίδει το Politico, σήμερα Πέμπτη, οι υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας θα καταφθάσουν στο Νάσβιλ για ένα τριήμερο συνέδριο στο οποίο έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ο Τραμπ. Ο επικρατέστερος προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πολιτικές παροχές στον πλούσιο κλάδο, ο οποίος δωρίζει αφειδώς στην προεκλογική του εκστρατεία εδώ και μήνες.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα υποσχεθεί ο Τραμπ στη νεοαποκτηθείσα βάση του -ο πρώην πρόεδρος έχει ελάχιστο προσωπικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, αφού ειρωνευόταν την τεχνολογία όταν βρισκόταν στην εξουσία- αλλά ό,τι και να ανακοινώσει, θα προκαλέσει νευρικό κλονισμό στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ιδίως δεδομένης της υποψηφιότητας του J.D. Vance, που είναι ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων.

Για χρόνια, η ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε ένα είδος κοινής βάσης δεδομένων που είναι γνωστή ως blockchain. Αυτό επιτρέπει την ελεύθερη συναλλαγή τους από χρήστη σε χρήστη χωρίς τη μεσολάβηση οικονομικών αρχών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τη νομοθεσία για να ελέγξουν την τεχνολογία που σχετίζεται με την αστάθεια, το ξέπλυμα χρήματος και τα σχήματα Ponzi. Αλλά ο κύριος φόβος τους είναι ότι τέτοια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν, εάν υιοθετηθούν ευρέως, να υπονομεύσουν την ικανότητά τους να ασκούν νομισματική και οικονομική πολιτική συνολικά.

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας τους έχει επικεντρωθεί στα stablecoins, μονάδες κρυπτογράφησης που συνδέονται με την αξία κανονικών νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ. Συχνά χρησιμοποιούνται για την απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ του κόσμου των κρυπτονομισμάτων και των νομισμάτων fiat, χρησιμοποιούνται όμως επίσης ως παράλληλα νομίσματα από μόνα τους. Η χρήση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ρωσία, όπου η πρόσβαση στο δολάριο είναι τουλάχιστον δύσκολη, αλλά και σε χώρες με αδύναμες οικονομίες.

Όπως είναι λογικό, αυτό εκνευρίζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Το 2019, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πανικοβλήθηκαν όταν το Facebook (τώρα Meta) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του mega-stablecoin, που ονομάστηκε Libra. Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το μέγεθος και η εμβέλεια του Facebook θα έκαναν το Libra γνήσιο αμφισβητία του ευρώ.

Σε απάντηση, οι Βρυξέλλες ανέπτυξαν διασφαλίσεις έναντι των stablecoin μέσω του κανονισμού Markets in Crypto Assets (MiCA), ενός πακέτου σκληρών απαιτήσεων για τις εταιρείες κρυπτογράφησης, που τελικά τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, άρχισε να διερευνά την ιδέα της ανάπτυξης ενός εύχρηστου «ψηφιακού ευρώ» που θα έδιωχνε κάθε ανταγωνιστικό νόμισμα που εκδίδεται από ιδιώτες. Κάτω από τεράστια πίεση από την Ευρώπη και μεγάλες περιοχές του χρηματοπιστωτικού κόσμου, το Libra τελικά δεν έτυχε της αναμενόμενης αποδοχής. 

Αλλά αυτή η δυσάρεστη ισορροπία θα μπορούσε να ανατραπεί από μια κυβέρνηση Τραμπ υπέρ της κρυπτογράφησης, τονίζει το Politico.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v